Fostul premier grec, Lucas Papademos, a declarat miercuri ca nu se poate exclude iesirea Greciei din zona euro, avertizand ca o astfel de actiune ar putea afecta si tarile din afara zonei euro, relateaza AFP.

"Desi un astfel de scenariu este putin probabil si nu este de dorit nici pentru Grecia, nici pentru alte state, nu se poate exclude un plan de pregatire care sa contina consecintele potentiale ale unei iesiri a Greciei de la euro", a spus Papademos, miercuri, pentru Wall Street Journal.

O iesire din eurozona ar avea efecte economice "catastrofale", a afirmat fostul numar doi de la Banca Centrala Europeana, care s-a exprimat public pentru prima data de la parasirea pozitiei de prim-ministru.

"Per ansamblu, consecintele economice ... vor fi catastrofale. Si mai mult, implicatiile politice si sociale adverse ale unei iesiri din zona euro vor fi profunde si de lunga durata", a afirmat Papademos.

"Riscul ca Grecia sa iasa din zona euro este real" si acesta depinde de sprijinul sau nu al grecilor pentru continuarea aplicarii programului economic cerut de UE, FMI si BCE, a subliniat fostul premier grec.

Papademos a citat estimarile care situeaza costurile unei iesiri a Greciei din zona euro intre 500 si 1.000 de miliarde de euro, incluzand impactul asupra pietelor, efectele de contagiune si daunele pentru economie.

De asemenea inflatia este de asteptat sa creasca puternic.

"Mai multe calcule pe care le-am vazut sugereaza ca inflatia poate accelera la 30-50%, in functie de impactul pe care aceste evolutii il au asupra asteptarilor inflationiste si a puterii efectelor de runda a doua a cresterii preturilor asupra salariilor", a mentionat acesta.