Introducerea euro-obligatiunilor nu va stabiliza zona euro si favorizeaza tarile indisciplinate din punct de vedere bugetar, a declarat joi, la Paris, ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, citat de AFP.

"Consideram ca euro-obligatiunile nu sunt un instrument bun pentru stabilizarea Europei pentru ca elimina presiunea pentru reforma in statele partenere si ar submina disciplina de piata", a declarat acesta, in cadrul unei conferinte de presa organizata cu ocazia unui forum al OCDE.

"Euro-obligatiunile vor rasplati tarile care nu au avut politici bugetare sanatoase si le vor pedepsi pe cele care au incercat sa aiba politici sanatoase si si-au consolidat bugetul, si de aceea le respingem", a adaugat Rosler.

"Cresterea este ceva care nu se poate pur si simplu cumpara, dar credem ca reformele sunt necesare, indiferent daca este vorba despre piata muncii, privatizari etc.", a conchis acesta.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a solicitat la Bruxelles ca "perspectiva" euro-obligatiunilor sa fie inscrisa pe lista de discutii a Uniunii Europene pentru summitul din iunie.

Cancelarul german Angela Merkel si-a reafirmat insa opozitia la aceasta forma de punere in comun a datoriei publice a statelor care, in opinia sa, nu reprezinta o solutie ce favorizeaza cresterea economica.