Comisia Europeana a adoptat miercuri un pachet de recomandari adresate statelor membre pentru masuri bugetare si reforme economice pentru a creste stabiltiatea financiara, a incuraja cresterea economica si pentru a crea locuri de munca in UE. Pentru Romania, la fel ca si pentru Portugalia, Grecia si Irlanda, toate aflate intr-un program de asistenta cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, recomandarea e una singura: sa implementeze masurile convenite in acordul respectiv.

Pachetul adoptat miercuri de Comisie are trei componente: prima, recomandari pentru cele 27 de state membre si una pentru zona euro, a doua este o analiza a situatiei din 12 state membre, a caror situatie a fost analizata de la inceputul anului pentru ca prezentau risc de dezechilibre macroeconomice. Iar a treia componenta este o recomandare facuta Consiliului de a inceta procedura de deficit excesiv pentru Bulgaria si pentru Germania, iar pentru Ungaria eliminarea deciziei de suspendare a fondului de coeziune pe 2013.

Evaluarea Comisiei privind situatia economica a satelor membre in semestrul european este ca acestea iau masurile necesare pentru a-si corecta finantele publice si a avea politici fiscale solide, insa ele nu stimuleaza intotdeauna cresterea economica. O problema grava este somajul in randul tinerilor.

Tarile care se afla sub un program de asistenta, asa cum e cazul Romaniei, si sub atenta supraveghere a pietelor, iau recurg la reforme structurale majore, se arata in comunicatul Comisiei, inclusiv reforme pe piata muncii.

Recomandarile Comisiei pe sate se pot consulta aici. In privinta Romaniei, recomandarea este aici. Evaluarea situatiei de catre Comisie poate fi citita aici.

Recomandarile Comisiei in privinta taxarii in UE

Recomandarile Comisiei Europene in privina impozitarii se concentreaza pe cinci arii fundamentale: impozitarea muncii, taxe de mediu, impozitele pe proprietate, regandirea exceptiilor si lupta impotriva evaziunii fiscale.

"Impozitarea muncii este, in multe state membre, prea ridicata si nu s-a facut nimic in sensul schimbarii accentului de pe acest gen de impozite pe unele care sa favorizeze cresterea economica", a spus comisarul european pentru taxare, uniune vamala, antifrauda si audit, Algirdas Semeta. Impozitarea ar putea incuraja munca si angajarea, insa numai daca sunt inteligent gandite, iar oportunitatea pentru o schimbare inteligenta a genului de impozitare este prea frecvent ratata, a continuat comisarul european.

O alta arie de recomandari ale comisiei privind taxarea o reprezinta taxele de mediu, care sunt printre cele care favorizeaza in cea mai mare masura cresterea economica, in viziunea Comisiei. "De fapt, nu numai ca taxele verzi ne sustin obiectivul de a avea o economie cu emisii reduse si eficienta in utilizarea resurselor existente, dar ele si incurajeaza noile industrii, inovatiile verzi si crearea de noi locuri de munca. Multe state membre nu utilizeaza la maximum intregul potential al acestui gen de impozite", crede comisarul Semeta.

In al treilea rand, Comisia a cerut statelor membre sa analizeze taxele pe proprietate. "Fara nicio indoiala, consumul pe datorie din deceniile trecute ne-a dus la faliment. Prin urmare, impozitele care incurajeaza datoria si bulele imobiliare trebuie sa dispara. iar o taxare rezonabila a proprietatii este solutia pentru crestere economica, insa nu este suficient folosita", a spus comisarul european pentru impozitare, uniune vamala, antifrauda si audit.

Comisia mai cere statelor membre sa isi analizeze atent sistemele de impozitare pentru a largi baza de impozitare unde e posibil si a elimina marile diferente. "Un sistem de impozitare plin de exceptii inseamna mai putine venituri la buget si o distribuire incorecta a poverii impozitarii in societate", a spus Semeta. Iar pentru a realiza acest lucru, pentru ca cetatenii sa plateasca impozite mai mici, solutia este ca toti sa plateasca taxe pe ceea ce detin si castiga. In cuvinte simple, combaterea evaziunii fiscale, care duce la pierderea unui trilion de euro anual in UE, potrivit calculelor Comisiei.

"Multe state membre pot face mai mult pentru imbunatatirea colectarii. Coordonarea la nivelul UE estet cruciala, iar combaterea evaziunilor fiscale este o prioritate cruciala a mandatului meu", a spus comisarul Algirdas Semeta.