Comisia Europeana a propus salvarea bancilor aflate in dificultate direct prin intermediul facilitatilor la nivel comunitar, pentru a se evita asfel ajutoarele oferite de guvern, relateaza BBC.

"Pentru a rupe legatura dintre banci si state, recapitalizarea directa poate fi luata in considerare", a mentionat Comisia.

"Flexibilitatea si viteza sunt esentiale", a precizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

De asemenea, corpul executiv al Uniunii Europene face presiuni si pentru o mai mare integrare prin intermediul unei "uniuni bancare". Apelul vine pe fondul temerilor cu privire la bancile spaniole, care au zdruncinat pietele.

"Situatia economica din zona euro s-a deteriorat semnificativ in ultimul an. Diferentele de crestere din randul statelor membre ale zonei euro sunt de asteptat sa persiste", a specificat Comisia.

Uniunea bancara

Comisia estimeaza ca actuala criza nu va opri bancile sa devina si mai conectate in Europa.

"Criza a incetinit procesul de integrare financiara si masuri ambitioase de accelerare si adancire a integrarii financiare ar putea fi necesare".

Fondurile necesare pentru salvarile bancilor vor veni prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, care va deveni operational din luna iulie. Insa MES este in prezent destinat finantarii guvernelor aflate in dificultate.

"O integrare mai puternica intre tarile din zona euro in practicile si structurile de supraveghere, in managementul transfrontalier al crizei si al impartirii presiunii printr-o uniune bancara ar fi o completare importanta la structura curenta a Uniunii Economice si Monetare. "

In plus, Comisia pare sa sustina sa ideea de euro-obligatiuni, care ar reprezenta o unificare a datoriilor din cele 17 state din zona euro.

"Disciplina bugetara si solidaritatea in zona euro pot fi de asemenea incurajate de emiterea in comun a instrumentelor datoriilor suverane", a spus CE.

"Crearea unui nou segment de piata bazat pe emisiune comuna se va adresa lipsei de cerere din partea investitorilor din prezent pentru titlurile suverane ale mai multor state membre ale zonei euro."

Comisia se consulta si cu privire la obligatiunile pe proiecte ("project bonds") - emise de Comisie si de Banca Europeana de Investitii - care vor fi investite in infrastructura.