Spaniolii au retras din depozitele bancare numai in primele 3 luni ale acestui an circa 97 de miliarde de euro, adica 10% din produsul intern brut, scrie CNN, citand date publicate de banca centrala spaniola. Datele par sa confirme evaluarile anterioare ale economistilor, care se asteapta la inrautatirea lucrurilor. "Ingrijorarea mea este ca inca nu am vazut cele mai recente cifre care ar putea fi mult mai rale", a declarat Raj Badiani, economist la IHS Global Insight. "Vedem o furtuna perfecta", a mai spus acesta. Spania este a doua tara care se confrunta cu retrageri masive de bani, dupa Grecia.Nu este exclus ca ambele state sa ia masuri de limitare a iesirii capitalurilor, asa cum intentioneaza sa faca si Elvetia, tara catre care se indreapta peste o treime din banii scosi din banci si care se confrunta astfel cu presiuni consistente asupra monedei nationale.

"Rezultatul alegerilor a socat, marcat de cresterea partidelor anti-bailout. Astfel de perspective de viitor creeaza neliniste in randul celor care au depozite. Au avut loc retrageri masive de depozite imediat dupa 6 mai, care au continuat cateva zile. Recapitalizarea va ajuta la rasturnarea iesirilor de depozite", comenteaza pentru Bloomberg Michael Massourakis, economist sef la Alpha Bank, in Atena.

Retragerile au incetinit la inceputul lunii mai, cand guvernatorul bancii centrale a Greciei, George Provopoulos, i-a spus presedintelui elen Karolos Papoulias ca populatia si companiile au scos din depozite 700 milioane euro intr-o singura zi, potrivit unor surse bancare. Acestea au precizat ca retragerile din mai nu vor depasi "varfurile" din lunile anterioare.

Ziarul elen Proto Thema a scris recent ca banca centrala se pregateste sa impuna controale de capital, stire care a declansat luni o noua accelerare a retragerilor de depozite, potrivit uneia dintre surse.

Depozitele bancare din Grecia au scazut in februarie cu 4,6 miliarde euro, circa 2,8%, pe fondul negocierilor purtate de statul elen pentru restructurarea partiala a datoriei de stat. In martie, depozitele au crescut cu 1,4 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale, trend care a continuat in aprilie, sustine Massourakis.