Rata somajului din zona euro a atins in aprilie un nou record, ajungand la 11% din populatia activa, in timp ce cifrele furnizate in martie au fost revizuite in crestere, arata un comunicat publicat vineri de oficiul european de statistica Eurostat, citat de AFP.

Conform cifrelor furnizate de Eurostat, 17,4 milioane de persoane din zona euro se aflau in somaj in luna aprilie, cu 110.000 mai multi fata de luna precedenta.

O rata de 11 procente nu a mai fost atinsa de la crearea zonei euro, insa acest nivel nu a surprins analistii, care se asteptau la o asemenea cifra in aprilie, pe fondul agravarii crizei din regiune.

Este cea de-a douasprezecea luna consecutiv in care rata somajului depaseste 10% in zona euro. Intr-un an, 1,79 milioane de persoane au ingrosat randul somerilor in interiorul zonei euro.

In UE, rata somajului s-a majorat la 10,3% in aprilie, fata de 10,2% in luna precedenta. Acesta este un nou record pentru cele 27 de state din UE.

In randul tarilor membre, Spania are cel mai ridicat nivel al ratei somajului din UE (24,3%). Fenomenul este mai pronuntat in randul persoanelor sub 25 de ani, unde unul din doi tineri este fara un loc de munca. In Grecia rata somajului se afla la 21,7%, conform ultimelor date disponibile pentru aceasta tara, care dateaza din februarie.

Pe de alta parte, cele mai scazute rate ale somajului din zona euro sunt inregistrate in Austria (3,9%), Luxemburg si Olanda (5,2% fiecare) si Germania (5,4%), arata Eurostat.