Locurile de munca din SUA au avut in luna mai cel mai scazut ritm de crestere, angajatorii creand cele mai putine slujbe in ultimele 12 luni, sugerand ca redresarea economiei americane este fragila, relateaza Reuters.

Numarul net de slujbe create in luna mai a fost de 69.000, a anuntat vineri Departamentul Muncii al SUA.

Economistii chestionati de Reuters se asteaptau ca numarul salariatilor sa creasca cu 150.000, cu exceptia agriculturii.

In plus, angajatorii au creat cu 49.000 mai putine locuri de munca decat se estima anterior in martie si aprilie.

Rata somajului a crescut la 8,2, procente de la 8,1%, pe fondul intrarii mai multor oameni pe piata muncii.

Economistii au invocat criza financiara prelungita din Europa si incetinirea cresterii economice a Chinei pentru a justifica scaderea activitatii din luna mai. Aceste date reamintesc de incetinirea cresterii numarului de locuri de munca din vara anului 2011, cand recuperarea aproape stagnase.

Cifrele slabe privind salariatii pot face ca Federal Reserve sa lanseze cea de-a treia runda de achizitii de titluri pentru a sustine economia. De asemenea, banca centrala poate pune o mai mare presiune asupra presedintelui Barack Obama, care se va confrunta cu o campanie dura de realegere in noiembrie.

Nivelul ocuparii este in continuare cu 5 milioane de locuri de munca sub cel inregistrat in decembrie 2007, cand economia a intrat in recesiune.

Analistii sustin ca economia trebuie sa creeze aproape 125.000 de locuri de munca pe luna pentru a mentine rata somajului la un nivel constant.

Rata de participare a fortei de munca - ponderea americanilor cu varsta de munca care au un loc de munca sau sunt in cautarea unuia - a crescut la 63,8 procente, dupa ce scazuse in aprilie la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani.

Sectorul privat a creat doar 82.000 de noi locuri de munca luna trecuta, in timp ce guvernul a renuntat la 13.000 de angajati.

In sectorul constructiilor, numarul angajatilor a scazut cu 28.000 in mai, al patrulea declin consecutiv. Sectorul manufacturier, performer in ceea ce priveste recuperarea, a adaugat 12.000 de noi locuri de munca.

In conditiile unei rate inalte a somajului, salariile medii orare au crescut doar cu doi centi, iar media orelor lucrate pe saptamana a coborat la 34,4 ore.

Totodata, AFP relateaza ca in luna aprilie cheltuielile de consum ale gospodariilor s-au accelerat, crescand cu 0,3% in raport cu aprilie, in date ajustate sezonier si anualizate, a precizat Departamentul de Comert, in linie cu asteptarile analistilor.

Cum inflatia a fost zero in raport cu luna precedenta, consumul real a avut o crestere de 0,3 procente, dupa stagnarea inregistrat in luna precedenta, a adaugat ministerul.

Expansiunea veniturilor menajelor a fost de 0,4% in martie, dupa 0,2% in aprilie. Analistii prognozau o crestere de 0,3%.

De asemenea, venitul disponibil real al americanilor (venitul dupa scaderea impozitelor si contributiilor sociale) s-a majorat in aprilie cu 0,2%, la fel ca in martie, a mentionat ministerul.