Sambata dupa amiaza, Lucian Croitoru,consilierul Guvernatorului BNR si-a lansat cel mai recent volum,"In apararea pietelor", despre care Mugur Isarescu o recomanda ca fiind o carte "matura, alerta, scrisa cu pasiune, claritate si competenta", indemnand cititorii s-o citeasca. Lansarea a avut loc la standul Editurii Curtea Veche din cadrul Salonului International de Carte Bookfest. Cartea include articole ale autorului si o colectie de interviuri acordate de Croitoru in perioada 2007-2012 care sustin ca pentru actuala criza nu capitalismul e de vina, ci tocmai lipsa acestuia. "Cei mai multi cred ca actuala criza economica si mai ales profunzimea ei este produsul capitalismului bazat pe piete libere. Faptul ca aceasta se intampla la foarte scurt timp de la caderea socialismului pare sa fie o dovada pentru multi romani. Doar putini mai cred si chiar si mai putini inteleg ca, dimpotriva, criza mondiala a aparut de la lipsa capitalismului chiar in tarile care l-au consacrat", scrie Lucian Croitoru

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

In prezentarea sa, Grigore Arsene, manager general Curtea Veche Publishing, l-a decris pe scriitorul Lucian Croitoru ca fiind un autor care "formuleaza eficient si simplu lucruri pe care multi oameni carelucreaza in diverse domenii si le-ar dori a fi explicate".

"In ultimii ani am trecut atat printr-un boom nesustenabil cat si printr-o recesiune severa, iar in unele tari inegalitatea in venituri a atins maxime istorice. Aceste evolutii pun din nou in discutie cele doua defecte principale ale capitalismului. Primul, este ca nu poate evita bule nesustenabile urmate de crize inevitabile.

Al doilea este ca nu poate evita inegalitatea veniturilor si accentuarea episodica a acesteia, mai ales in perioadele de recesiune. Cele doua defecte rezulta din natura umana si de aceea nu exista un leac pentru ele. Interesul personal si increderea- ambele trasaturi umane- sunt sursele ultime ale acestor doua defecte", sustine Croitoru in cartea recent lansata

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a elogiat "experienta in comunicare" a autorului, care ne ofera o carte a unui "scriitor de calibru", iar analistul politic Stelian Tanase, care s-a autocaracterizat drept "un mare iubitor al lui Adam Smith si un antietatist", s-a declarat bucuros sa descopere in economistul Lucian Croitoru, pe cineva ale carei idei le impartaseste.

"Politicienii de stinga si centru-stanga vad oportunitati in actuala criza, inspirati probabil de cresterea rolului pe care l-au jucat guvernele in economie dupa criza din 1929-1933. Atunci nu au existat salvari ale industriei financiare de catre guverne. Cu intarziere, pentru a suplini deficitul de cerere cu care s-au confruntat economiile atunci, statele au urmat politici de ocupare a fortei de munca bazate pe lucrari publice.

Efectele crizei s-au intins pe multi ani. Treptat, increderea in mecanismele pietei s-a diminuat, iar increderea publica in stat a crescut la cote nemaintalnite dupa al doilea razboi mondial. In paralel, dupa aparitia sa in 1917 in Rusia, socialismul a cuprins in urmatoarele trei decenii mai bine de o treime din intreaga lume. Discursurile pro-stat, pe care publicul le-a favorizat, dupa criza din 1929-1933 pentru aproape 2 decenii contineau cuvinte ca "lacomia bogatilor", "nationalizare", "inegalitate" etc., ca si discursurile de astazi", spune autorul intr-un alt articol.

Lucian Croitoru s-a nascut in 1957, la Otopeni. A absolvit in 1982 cursurile Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica din cadrul ASE, iar in 1995 a devenit doctor in economie. A urmat o serie de cursuri in strainatate, la: Economics Institute at Boulder - Colorado (1993), Centre for Central Banking Studies din Londra (1999) si Joint Vienna Institute - FMI (2001). In 1994 a urmat un stagiu de cercetare oferit de The British Academy la London School of Economics and Political Science -Centre for Economic Performance. Incepand din 1998, a activat ca profesor asociat de macroeconomie internationala, in cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE.

De-a lungul anilor, a fost cercetator, partener in diverse programe si consultant pentru numeroase institutii romanesti (Institutul de Economia Industriei, Bucharest Investment Group, Institutul European din Romania) si internationale (ACE Phare, USAID, IRIS).

In perioada 2003-2007, a lucrat la FMI (Washington), in calitate de consilier principal al directorului executiv pentru Armenia, Bosnia, Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Macedonia, Moldova, Romania si Ucraina.

Lucian Croitoru a lucrat intre 1991 si 1995 ca expert in Departamentul pentru Reforma Economica al Guvernului Romaniei. In 1998 a fost consilier principal al ministrului de finante. In 2000 a fost consilier personal al prim-ministrului Mugur Isarescu. In perioada 1998 - 2003 a fost consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, functie pe care a reluat-o in 2007, dupa intoarcerea de la Washington.

A scris (atat in romana, cat si in engleza) numeroase articole pentru presa tiparita si online, este periodic invitat la emisiunile economice televizate, sustine discursuri la conferintele nationale si internationale si a publicat mai multe carti pe teme economice. In 1995, a fost distins cu Premiul Petre S. Aurelian al Academiei Romane pentru cea mai buna carte de economie. Este Mare Ofiter al Ordinului Steaua Romaniei, al carui membru e inca din anul 2000.

Lucian Croitoru este doctor in economie, e profesor de macroeconomie, a lucrat 4 ani la FMI ca reprezentant al Romaniei si, in prezent, este consilier pe probleme monetare al guvernatorului BNR.

In 2009, a fost nominalizat candidat la functia de prim-ministru, dar guvernul sau nu a fost validat de Parlament.