Guvernul portughez a anuntat in aceasta dimineata injectia a circa 6,6 miliarde de euro in sistemul bancar. Principalele banci beneficiare au fost Banco Comercial (BCP)-3,5 mld eur si Caixa -1,65 mld euro. Sumele pe care Banca Centrala Europeana le-a oferit creditorilor portughezi au crescut la un nivel record, depasind in martie 56,3 miliarde de euro, de la 47,6 miliarde in luna februarie.

In luna aprilie a anului trecut, Portugalia a devenit dupa Grecia si Irlanda cel de-al treilea stat din zona euro care a cerut ajutor financiar, aceasta primind in urma acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana 78 de miliarde de euro.

Planul de ajutor prevede si acordarea a 12 miliarde de euro pentru creditorii portughezi daca acestia vor avea nevoie. Ca parte a planului, acesti creditori au fost nevoiti si isi creasca ratele de capitalizare (Tier 1 capital ratios) la 9% pana la sfarsitul anului 2011 si la 10% pana la sfarsitul anului 2012.

In luna februarie Banca Centrala Europeana a comunicat ca a acordat 529,5 miliarde de euro catre 800 de institutii financiare. Aceasta a doua runda de imprumuturi pe trei ani realizata de banca centrala a fost facuta pentru a evita o criza a creditarii si pentru a relaxa situatia bancilor europene, care riscau sa ramana fara resurse sau sa reduca imprumuturile pe fondul crizei datoriilor suverane care a dus la o crestere a costurilor de imprumut.

Ricardo Salgado, directorul executiv al Banco Espirito Santo, cel mai mare creditor al Portugaliei dupa valoarea de piata, a afirmat pe 6 martie ca banca a obtinut 5 miliarde de euro printr-un imprumut la 3 ani de la BCE. In aceeasi zi, Fernando Ulrich, director executiv al Banco BPI, a cincea cea mai mare banca a Portugaliei, a primit doua miliarde de euro pe trei ani.

Prin prima operatiune de refinantare pe termen lung desfasurata in decembrie, creditorii europeni au accesat de la ECB 489 de miliarde de euro.