Sectorul serviciilor din China, care include si constructiile, a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere in mai, sporind temerile cu privire la o incetinire a economieie chineze, relateaza BBC.

Indicele de achizitii ale managerilor (PMI) pentru sectorul non-manufacturier a scazut la 55,2 puncte in mai, de la 56,1 in luna aprilie. Indicele PMI este un indicator cheie al activitatii in sector si o valoare a acestuia de peste 50 arata o expansiune.

Aceasta a fost cea de-a doua scadere consecutiva, iar valoarea inregistrata in mai a fost cea mai redusa din ultimul an.

Datele vin la cateva zile dupa ce Beijingul anuntase o scadere puternica a sectorului manufacturier pe parcursul lunii.

Sectorul serviciilor reprezinta aproape 43% din economia Chinei.

Statisticile recente sunt de asteptat sa creasca presiunea asupra autoritatilor de la Beijing pentru o relaxare a politicilor monetare care sa incurajeze cresterea economica.

Banca centrala a luat deja unele masuri in ultimele lunii, inclusiv reducerea rezervelor minime obligatorii, in scopul de a sprijini creditarea si consumul intern.

Cu toate acestea, analistii au spus ca, avand in vedere situatia economica din prezent, banca trebuie sa ia mai multe decizii si sa scada costurile de imprumut.