"Rata inflatiei se va accelera in perioada 2012-2013 de la niveluri minime istorice si va varia intre 3,1% si 3,7% in anul 2013. Majorarea costului finantarii externe, ca urmare a escaladarii crizei financiare, ar putea, de asemenea, alimenta presiunile inflationiste. In perioada aprilie 2011-martie 2012, cursul de schimb al leului in raport cu euro a consemnat un grad de volatilitate relativ inalt - desi, in medie, substantial mai redus fata de alte tari din regiune care au ca obiectiv tintirea inflatiei -, in timp ce diferentialele de dobanda pe termen scurt fata de rata dobanzii EURIBOR la trei luni s-au mentinut, in medie, la un nivel foarte ridicat in ultimii doi ani", se arata in Raportul de convergenta publicat in aceste zile de Banca Centrala Europeana. (vezi atasament)

  • Exista riscuri in sensul cresterii la adresa acestei perspective, asociate, in principal, dinamicii preturilor materiilor prime si a preturilor administrate, in cazul celor din urma, in special a dinamicii pe termen mediu. In plus, riscurile decurg din potentialele derapaje fiscale in contextul alegerilor programate pentru toamna anului 2012. Majorarea costului finantarii externe, ca urmare a escaladarii crizei financiare, ar putea, de asemenea, alimenta presiunile inflationiste
  • In perioada de referinta aprilie 2011-martie 2012, rata medie anuala a inflatiei IAPC inregistrata de Romania s-a situat la 4,6%, nivel net superior valorii de referinta de 3,1% corespunzatoare criteriului privind stabilitatea preturilor. Analiza retrospectiva pe o perioada mai indelungata arata ca, in Romania, inflatia anuala masurata prin preturile de consum a scazut de la niveluri foarte inalte la inceputul anilor 2000 pana in anul 2007, cand trendul descrescator s-a inversat.
  •  Pe langa costurile unitare cu forta de munca, mai multe socuri de natura ofertei, ajustarile preturilor administrate si ale accizelor, precum si evolutiile cursului de schimb au avut un rol major in dinamica inflatiei. Dinamica acesteia in ultimii zece ani trebuie analizata in contextul supraincalzirii economiei in perioada 2004-2008, urmata de o restrangere drastica a activitatii economice in anii 2009 si 2010 si de o redresare modesta in anul 2011.
  • Intre anii 2004 si 2008, cresterea salariilor a depasit considerabil sporurile de productivitate, care la randul lor, au condus la o majorare a costurilor unitare cu forta de munca pana la niveluri foarte ridicate. Ulterior insa, dinamica salariilor s-a temperat datorita reducerii salariilor in sectorul public in anul 2010. Totodata, cresterea costurilor unitare cu forta de munca a incetinit de la 22,9% in anul 2008 la 1,7% in anul 2011. Analiza evolutiilor recente arata ca inflatia IAPC a urmat, in general, un trend descendent, de la nivelul maxim de 8,5% in luna mai 2011 la 2,5% in luna martie 2012. Aceasta scadere semnificativa ilustreaza disiparea impactului exercitat de majorarea cu 5 puncte procentuale a TVA in luna iulie 2010, precum si temperarea presiunilor din partea preturilor alimentelor si produselor energetice, pe seama evolutiilor preturilor pe plan mondial, a unei recolte foarte bune si a presiunilor dezinflationiste generate de deficitul de cerere.
  • Privind in perspectiva, este posibil ca procesul de recuperare sa influenteze inflatia si/sau cursul de schimb nominal in anii urmatori, avand in vedere faptul ca PIB pe locuitor si nivelurile preturilor sunt in continuare semnificativ mai reduse in Romania decat in zona euro. Cu toate acestea, este dificil de cuantificat efectul generat de procesul de recuperare a decalajelor asupra inflatiei.
  • In perioada de referinta de doi ani, moneda nationala (leu) nu a participat la MCS II, dar a fost tranzactionata in conditiile unui regim de curs de schimb flexibil. In anul 2010, leul a fost in general stabil, apreciindu-se modest in semestrul I 2011 si depreciindu-se ulterior gradual in raport cu euro. Pachetul de masuri de asistenta financiara internationala acordat pe o perioada de doi ani Romaniei in luna martie 2009 si inlocuirea acestuia cu un acord preventiv de asistenta financiara in luna martie 2011, de asemenea coordonat de UE si FMI, este posibil sa fi contribuit si la reducerea presiunilor asupra cursului de schimb.
  • In perioada de referinta, cursul de schimb al leului in raport cu euro a consemnat un grad de volatilitate relativ inalt - desi, in medie, substantial mai redus fata de alte tari din regiune care au ca obiectiv tintirea inflatiei -, in timp ce diferentialele de dobanda pe termen scurt fata de rata dobanzii EURIBOR la trei luni s-au mentinut, in medie, la un nivel foarte ridicat in ultimii doi ani. In contextul unei perioade mai indelungate, in luna martie 2012, atat cursul de schimb real efectiv al leului, cat si cursul de schimb real bilateral in raport cu euro s-au situat in apropierea mediilor istorice din ultimii zece ani, in timp ce contul curent si de capital al Romaniei a cunoscut o ajustare semnificativa in ultimii ani.
  • Dupa ce in perioada 2002-2007 a inregistrat o majorare progresiva a deficitului extern, deficitul cumulat al contului curent si de capital s-a diminuat la -3,6% din PIB in anul 2009 si a fost de -4,2% in anul 2010 si de -4,1% in anul 2011. Modificarea soldului contului curent si de capital a reflectat in primul rand scaderea puternica a deficitului aferent bunurilor, determinat in principal de rezultatele foarte favorabile ale exporturilor si de cererea interna moderata. Pozitia investitionala internationala neta a Romaniei s-a deteriorat puternic, de la -21,2% din PIB in anul 2002 la -63,8% din PIB in anul 2010 si la -61,6% din PIB in anul 2011.
  • Ratele dobanzilor pe termen lung s-au situat, in medie, la 7,3% in perioada de referinta aprilie 2011-martie 2012, valoare net superioara valorii de referinta de 5,8% corespunzatoare criteriului de convergenta privind ratele dobanzilor. In ultimii ani, ratele dobanzilor pe termen lung in Romania au avut tendinta de a fluctua in jurul valorii de 7% cu o marja de 0,5 puncte procentuale, in conditiile in care cresterea persistenta a inflatiei a prevenit trendul descrescator sustinut al ratelor nominale ale dobanzilor. Mai recent, inflatia s-a redus puternic, permitand bancii centrale sa relaxeze ratele de politica monetara mai rapid decat in perioadele anterioare. Aceasta a contribuit la reducerea usoara a diferentialului de dobanda pe termen scurt intre Romania si media zonei euro. La sfarsitul perioadei de referinta, ratele dobanzilor pe termen lung s-au situat la 6,5%, cu 2,4 puncte procentuale peste media zonei euro (4,0 puncte procentuale fata de randamentul obligatiunilor suverane din zona euro cu rating AAA).
  • Legislatia Romaniei nu indeplineste toate cerintele referitoare la independenta bancii centrale, interdictia de finantare monetara si integrarea juridica a bancii centrale in Eurosistem. Romania este stat membru al UE care face obiectul unei derogari si, in consecinta, trebuie sa respecte toate cerintele de adaptare prevazute in articolul 131 din Tratat.

Citeste si programul de convergenta al autoritatilor romane

Citeste varianta in limba romana a Raportului de convergenta in atasament