Cancelarul german, Angela Merkel, si ministrul sau de finante, Wolfgang Schaeuble, doresc ca Spania sa solicite ajutor financiar de la Fondul european de salvare (FESF) pentru a-si sprijini sistemul bancar, a informat cotidianul Der Spiegel pe parcursul weekendului, citat de blogul forexlive.

Conform cotidianului, in cadrul unei intalniri desfasurate la Berlin saptamana trecuta, Schaeuble i-a cerut ministrului spaniol de finante, Luis de Guindos, sa solicite ajutor financiar de la FESF in scopul de a preveni contagiunea crizei datoriei publice si celorlalte state din zona euro. Guindos a respins aceasta cerere, precizeaza Der Spiegel.

Expertii guvernului german au estimat ca sectorul bancar spaniol are nevoie de capital suplimentar intre 50 si 90 de miliarde de euro, scrie publicatia citata.

In acelasi timp, purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Seibert, a declarat luni ca doar guvernul spaniol poate decide daca va apela sau nu la sprijin financiar de la FESF si daca va accepta conditiile pentru acesta.

"Daca exista nevoie de ajutor, toata lumea stie ca Europa este pregatita, ca Europa arata solidaritate si ca are instrumentele pentru a ajuta. Insa decizia asupra acestui lucru, o data ce numerele (privind necesitatile de finantare pentru bancile spaniole) sunt disponibile, revin exclusiv guvernului spaniol", a spus Seibert.