Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - pentru trimestrul I 2012 a fost de 145,0756 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,1% fata de trimestrul IV 2011, dar in crestere in termeni reali cu 0,3% fata de trimestrul I din 2011, au anuntat miercuri oficialii INSSE intr-un comunicat. Agricultura, silvicultura si pescuitul au fost sectoarele care au tras in sus cel mai puternic economia (crestere de 4,2%), urmate de informatii si comunicatii, cu 2,6%.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-5,8%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-5,0%). O reducere mai mica s-a inregistrat in industrie (-0,4%), tranzactii imobiliare (-1,0%), constructii (-1,2%) si intermedieri financiare si asigurari (-1,2%). Cresterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (+6,0%) corelata cu reducerea semnificativa a subventiilor pe produs platite (-29,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,8%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2012 cererea interna a crescut usor, cu 1,0%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, ca urmare a cresterii seminificative a formarii brute de capital fix (investitiile), cu +11,8%.

Fig: Evolutia trimestriala a PIB pe cateva componente (in mil lei). Sursa datelor: INSSE

  • Consumul final total s-a redus cu 0,3%, acesta din urma fiind influentat, in mod special, de diminuarea volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,6%). Cheltuiala pentru consum final a gospodariilor populatiei a inregistrat o majorare cu 0,6%. 

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).

In conditiile in care Guvernul isi propune o crestere anuala in jurul a 2%, o crestere de doar 0,3% nu este neaparat o veste buna, analistii straini mizand pe o crestere de circa 1%. Intrucat cresterea este sub asteptari, cifrele anuntate miercuri de INS ar putea afecta si cursul leului (in sensul deprecierii).

"Poate ca ar fi bine ca Guvernul sa isi revizuiasca datele privind cresterea anuala si constructia bugetara, pentru ca tinta de crestere asumata se dovedeste a fi foarte ambitioasa, cata vreme o crestere pe primul trimestru este de numai 0,3%", explica pentru HotNews.ro Melania Hancila, economistul sef al Volksbank.

"Cifrele confirma epuizarea masurilor de reforma care au fost luate in Romania si faptul ca in sectorul public nu au fost facute reforme structurale", mai spune Hancila. Pentru o tara emergenta cum este Romania, a mai adaugat economistul sef al Volksbank, unde este suficient loc pentru cresteri consistente, aceasta cifra ar putea fi privita cu ingrijorare de catre investitorii straini.

"Pentru cei care urmaresc variabilele din economia Romaniei cifra anuntatade INS, -0.1% in 1Q2012 fata de 4Q2011, nu ar trebui sa fie o surpriza. Evolutia proasta a economiei se reflecta si in evolutia cursului de schimb pe termen lung. Este normal ca pe termen scurt dinamica cursului de schimb sa fie accelerata atat de socuri neprevazute din interior (schimbari politice) cat si de cele din exterior (Grecia, Spania etc). Dar pe termen lung o tara cu economie slaba si cu datorie publica in crestere nu poate sa aiba o valuta puternica", scrie Florin Citu pe blogul lui.