In luna aprilie 2012, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2140 lei, in crestere cu 14 lei fata de luna martie, potrivit datelor remise miercuri de catre INSSE. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1553 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 10 lei. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4295 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (853 lei).

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,5%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122,8%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna martie 2012

In luna aprilie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna martie 2012 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime trimestriale si cu ocazia sarbatorilor de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), de negocierile salariale, realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 27,6% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  •  intre 15,0% si 18,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de editare, industria metalurgica;
  •  intre 8,0% si 11,0% in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea substantelor si a produselor chimice, transporturi pe apa, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
  • intre 5,0% si 8,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna martie a primelor ocazionale, sumelor din profitul net si alte fonduri, precum si de nerealizarile de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

  • cu 31,8% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 21,4% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  • intre 5,0% si 10,0% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, extractia minereurilor metalifere;
  •  intre 3,0% si 5,0% in alte activitati extractive, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea de mobila, fabricarea articolelor de imbracaminte, telecomunicatii.

In sectorul bugetars-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna martie, in:

- administratie publica (0,7%) - ca urmare a acordarii de sume pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna;

- sanatate si asistenta sociala (0,5%) - ca urmare a neplatii drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care se confrunta cu dificultati financiare.

In invatamant castigul salarial mediu net a scazut fata de luna martie cu 1,8% ca urmare a neplatii cu ora a cadrelor didactice pe durata vacantei scolare.

Aprilie 2012 comparativ cu Aprilie 2011

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 101,9%.