Productia industriala a Spaniei a scazut puternic in luna aprilie, cea de-a patra economie ca marime din zona euro confruntandu-se cu adancirea recesiunii si cresteri ale costurilor de finantare, relateaza Bloomberg.

Productia intreprinderilor, rafinariilor si sectorului minier, ajustata cu numarul de zile lucratoare, a scazut in aprilie cu 8,3 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand cea mai mare contractie de dupa octombrie 2009, a precizat miercuri institutul national de statistica spaniol intr-un comunicat.

Economistii chestionati de Bloomberg se asteptau la o scadere de 6,5 procente, dupa ce in luna martie declinul a fost de 7,5%.

Banca Spaniei a spus pe 29 mai ca tara se va adanci si mai mult in cea de-a doua recesiune dupa cea din 2009, primul ministru Mariano Rajoy planuind reducerea deficitului bugetar cu 40% intr-un singur an. Spania a avut la sfarsitul anului 2011 un deficit de 8,9% din Produsul Intern Brut, simiar celui inregistrat de Grecia.

Pentru anul 2012 guvernul estimeaza un declin al cererii interne de 4 procente, de patru ori mai mult decat rata inregistrata anul trecut, in contextul in care numarul somerilor reprezinta aproape un sfert din populatia activa.

Investitorii se tem ca Spania poate fi nevoita sa solicite ajutorul Uniunii Europene pentru a-si consolida sistemul bancar aflat in dificultate si care pune presiune pe costurile de imprumut ale tarii.

Randamentele titlurilor spaniole la 10 ani s-au modificat putin, la 6,31% (ora 8:45 a.m. in Madrid), dupa ce crescuse la 6,7% pe 30 mai, aproape de cel mai ridicat nivel (6,78%) de cand statul are calitatea de membru al zonei euro si de pragul simbolic de 7%, o rata la care Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat ajutor extern.