Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri ca, pentru a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) din zona euro sprijinirea directa a bancilor, este nevoie de "schimbarea" configuratiei acestuia, deoarece nu a fost creat pentru face acest lucru, informeaza AFP.

Intrebat in cadrul unei conferinte de presa cu privire la ajutorul direct catre banci prin MES, o chestiune ce se afla in prezent in centrul dezbaterii la nivel european, Draghi a raspuns ca, "partial, raspunsul este da, pentru ca bancile ar fi recapitalizate fara ca datoria statelor sa creasca".

Insa, in cadrul MES ar trebui sa fie si participatii ale bancilor pe care acesta le ajuta, a mentionat Draghi.

"Dorim cu adevarat sa avem un MES cu actionariat al bancilor?", a precizat presedintele institutiei europene.

Daca da, atunci trebuie sa se faca modificari ale MES, pentru ca nu a fost creat pentru acest lucru.

MES este un mecanism de imprumut si garantii de imprumut care trebuie sa ajute statele membre ale zonei euro, la cerere. Acesta este in curs de ratificare si trebuie sa intre in vigoare de la 1 iulie pentru zona euro.

Madridul ar dori ca bancile spaniole sa poata accesa aceste fonduri, insa Berlinul in special se opune unui ajutor direct al MES, sau al predecesorului acestuia, Fondul European de Stabilitate Financiara, catre institutiile de credit.

Guvernul german insista cu privire la procesul de finantare, care prevede ca doar statele pot cere ajutorul si in schimbul impunerii unor conditii stricte.