Un raport al Fondului Monetar International (FMI) care urmeaza sa fie publicat luni, estimeaza ca salvarea bancilor spaniole ar putea costa intre 40 si 80 de miliarde de euro, scrie joi ziarul spaniol ABC. (abonament). Potrivit documentului citat, FMI are in vedere doua scenarii, primul scenariu estimand spijinul la 40 de miliarde de euro destinat unui grup de 10 banci, inclusiv Bankia.

Suma este mai mult decat consistenta (jumatate din intreg PIB-ul Romaniei) si risca sa capete o componenta inflationista destul de ridicata.

Al doilea scenariu prevede o situatie mult mai tensionata, care ar implica o nevoie de 80 de miliarde de euro pentru a salva sistemul financiar spaniol.

Madridul va lua o decizie in termen de cincisprezece zile in privinta recapitalizarii bancilor sale, a declarat miercuri ministrul de finante spaniol, Luis de Guindos,la Parlamentul European de la Bruxelles.

Analistii au calculat factura salvarii bancilor intre 60 si 200 de miliarde de euro, dar ministrul spaniol al bugetului, a declarat ca cifra nu ar fi atat de ridicata.