Vanzarile pe credit au devenit principala sursa de finantare pentru companiile din China de la criza din 2008, se arata in Studiul Coface privind comportamentului la plata al companiilor chineze. Proportia companiilor care utilizeaza aceasta metoda a crescut la 90% in 2011, in comparatie cu doar 65% acum patru ani. Acest fenomen poate fi atribuit nevoii de a face fata competitiei (53% dintre companii raspunzand la sondaj) si increderii mai mari dintre partenerii de afaceri (23,5% dintre respondenti). Mai putine companii sunt fortate sa ofere termene de plata ca urmare a problemelor de lichiditate cu care se confrunta clientii lor (17% in 2011, in comparatie cu 25% in 2010).

Citeste in atasament studiul Coface integral

Coface a intervievat peste 1.300 companii din diverse sectoare si cu diferite profiluri juridice in perioada Octombrie - Decembrie 2011.

In ciuda scaderii in activitate in 2011 cauzata de oprirea pachetului de stimulente fiscale, a unei politici monetare mai stricte si a scaderii cererii externe, comportamentul de plata al companiilor chineze a ramas satisfacator la nivel global, cu vanzari pe credit crescand vertiginos. Cu toate acestea, problemele de lichiditate, competitia si accesul mai dificil la finantarile pentru afacerile mici (principalele cauze ale intarzierilor la plata in 2011), vor continua sa afecteze puterea financiara corporativa in 2012. Masurile de stimulare a bugetului pot totusi sa atenueze riscurile economice si activitatea de sprijin.

  • 90% din companiile chineze folosesc acum tranzactii pe credit

Vanzarile pe credit au devenit principala sursa de finantare pentru companiile din China de la criza din 2008. Proportia companiilor care utilizeaza aceasta metoda a crescut la 90% in 2011, in comparatie cu doar 65% acum patru ani. Acest fenomen poate fi atribuit nevoii de a face fata competitiei (53% dintre companii raspunzand la sondaj) si increderii mai mari dintre partenerii de afaceri (23,5% dintre respondenti). Mai putine companii sunt fortate sa ofere termene de plata ca urmare a problemelor de lichiditate cu care se confrunta clientii lor (17% in 2011, in comparatie cu 25% in 2010).

Desi vanzarile pe credit devin tot mai raspandite, termenele de plata s-au micsorat in 2011. Aproape 75% dintre tranzactii sunt negociate la 60 de zile (si mai putin), ceea ce atenueaza riscul, in timp ce tranzactiile la 90 de zile (si mai mult) sunt mult mai rare si se refera in primul rand la contracte singulare.

  • Intarzierile la plata sunt mai frecvente, dar pentru perioade mai scurte 

Una dintre consecintele logice a cresterii vanzarilor pe credit este aceea ca societatile chineze sunt afectate mai des de intarzierile la plata din partea clientilor mari locali. Acestia se ridica la 79% dintre companii, in comparatie cu 67,4% in 2010. Cu toate acestea, trebuie precizat ca in 2008 peste 90% dintre companii s-au confruntat cu termene de plata depasite.

Pe de alta parte, intarzierile la plata sunt asociate perioadelor mai scurte. Doar 10% depasesc 90 de zile dupa data scadenta. 36,5% dintre facturi sunt platite in termen de 30 zile de la data scadenta, cifra care s-a imbunatatit constant din 2008.

Trei sectoare vulnerabile fac exceptie de la tendinta globala: Constructiile, Otelul si Textilele, in care intarzierile la plata depasesc adesea 60 de zile. Industria energiei solare ar trebui de asemenea, sa fie monitorizata avand in vedere supracapacitatea si supraproductia surselor noi de energie. Aceasta este in plina crestere in ciuda consumului scazut de pe piata interna datorat preturilor excesiv de mari si a absentei oricarei politici de subventionare guvernamentala.

Asa cum s-a intamplat si anul trecut, principala cauza a intarzierilor la plata este tot pozitia financiara dificila a clientilor, care a fost observata de 63% dintre companii, datorita mixului de probleme de lichiditate, competitie si lipsa accesului la finantare externa.

  • Ingrijorari in 2012: companiile si accesul insuficient la facilitatile creditarii

In 2012 cresterea economiei chineze ar putea continua sa incetineasca si ar putea ajunge la 8% pe parcursul anului. Experienta Coface in China indica faptul ca accesul la finantarea bancara este din ce in ce mai limitat pentru companiile din sectorul privat si in special pentru afacerile mici. Aceasta tendinta este de asemenea, indicata de rezultatele studiului: aproape o treime din companiile care au luat parte la studiu au precizat ca principalul pericol in 2012 a fost accesul insuficient la facilitatile creditarii.

Intrucat finantarea bancara este acordata in general companiilor din sectorul public (60% din finantarea alocata companiilor de stat si autoritatilor locale) companiile mici trebuie sa recurga la surse alternative de finantare cum ar fi "shadow banking". Aceasta piata de credit informala s-a dezvoltat ca urmare a deformarii pietei de credit, generata de actuala organizare a sectorului financiar chinez, dar este inca foarte fragila. Falimentele care au avut loc in Wenzhou in luna octombrie a anului trecut s-au raspandit rapid in cadrul sectorului si au exacerbat dificultatile companiilor.

Citeste in atasament studiul Coface integral