"Am avut un surogat de cota unica. Desi ideea a fost frumoasa la inceput, adica tot ce inseamna castig, venituri in tara asta se impoziteaza cu 16%, stim cu totii ca pe parcursul acestor 7 ani de functionare au fost o sumedenie de exceptii si exceptii de la exceptii si evitari si ocolisuri", sustine Gabriel Sincu, Partner, Head of Tax & Outsourcing Mazars Romania.

Consultantul fiscal Gabriel SincuFoto: Hotnews

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:

  • Cota unica si-a aratat partile bune si in continuare poate sa mai faca asta ani buni de acum incolo in economia romaneasca.
  • Cel mai mare avantaj al cotei unice a fost simplificarea. Nu mai avem un sistem complicat, bazat pe cote progresive, cu deduceri, cu exceptii si facilitati pentru unii, avantaje sau dezavantaje pentru altii, ci avem un 16% aplicat uniform peste toate tipurile de venituri.
  • Adoptarea cotei de impozitare progresiva e ca in povestea in care mai multi prieteni beau impreuna, dar platesc in functie de nivelul veniturilor, iar atunci cand cel care castiga cel mai mult si platea implicit cel mai mult este suparat si pleaca din grup, ceilalti raman fara banii necesari consumatiei.
  • In momentul in care nu avem o administratie fiscala bine organizata si care sa isi faca treaba, introducerea unui sistem care este mai complicat decat cel pe care il avem acum, nu va face decat sa ingreuneze lucrurile si sa sperie investitorii.
  • Vecinii nostri bulgari au implementat un sistem de reforma al aparatului fiscal care dupa trei ani de zile a dat rezultate bune.
  • Gradul de eficienta al colectarii TVA-ului in Romania este de 56%, deci numai 56% din TVA-ul care ar trebui sa ajunga la buget  chiar ajunge. In Bulgaria acest grad este de 71%, deci o mica mare diferenta.

Urmariti integral interviul video: