Cele mai recente date din primele trei economii din zona euro, Germania, Franta si Italia, ofera date mixte privind perspectivele de crestere in acest an, informeaza BBC.

Banca Frantei se asteapta la o contractie a Produsului Intern Brut de 0,1% intre aprilie si iunie in acest an, dupa ce cu o luna in urma aceasta prognoza o crestere economica zero. In primele trei luni ale anului Franta a avut o crestere zero, dupa ce, in ultimul trimestru din 2011, inregistrase o crestere de doar 0,1 procente.

Totodata, banca centrala a Germaniei si-a crescut previziunile de crestere pentru acest an de la 0,6% la 1%. Cresterea Germaniei a tinut pana acum zona euro in afara recesiunii in acest an.

La inceputul acestei saptamani, ultimul set de cifre oficiale a confirmat ca zona euro a inregistrat o crestere economica zero in primele trei luni ale anului 2012.

In acelasi timp, vineri, Spania a negat din nou ca doreste sa solicite un ajutor financiar pentru a-si sprijini sistemul bancar.

Agentia Reuters a citat surse ale UE si germane anonime care au spus ca Spania poate face o solicitare in acest sens sambata.

Insa guvernul spaniol a spus ca asteapta rapoarte de la Fondul Monetar International si de la doua firme de consultanta private pentru a spune ce fonduri suplimentare sunt necesare sistemului bancar. Aditional, zvonurile despre o intalnire a ministrilor de finante din Eurogrup pentru a discuta aceasta problema nu au fost confirmate inca.

Reducerea prognozei de crestere a Frantei a fost facuta in sondajul privind activitatea din industrie si servicii pentru luna mai, unde se mentiona ca "activitatea industriala a scazut in mai, in special in sectoarele auto si metalurgic".

In sectorul serviciilor: "activitatea a scazut in general, in special in munca temporara, transporturi si sectoarele hotelier si de catering."

Joi, cifrele oficiale privind somajul in Franta au arata ca acesta a atins 10% in primul trimestru din 2012.

Cresterea Germaniei

Desi au fost vesti mai bune din Germania in acest an, Bundesbank si-a redus previziunea pentru 2013 de la 1,8% la 1,6%.

In plus, cele mai recente date arata ca exporturile germane au scazut cu 1,7% in aprilie, comparativ cu luna precedenta. Acest declin vine dupa trei luni consecutive de crestere. Totusi, exporturile au crescut cu 3,4 procente in raport cu aceeasi luna a anului trecut, fiind ajutate de o expansiune de 10,3% a exporturilor catre state din afara Uniunii Europene.

Importurile Germaniei au avut o scadere de 4,8% comparativ cu luna precedenta.

"Escaladarea recenta a crizei datoriilor suverane isi lasa semnele. De asemenea, comenzile au avut un declin din cauza cererii globale slabe", a precizat Juergen Michels, de la Citigroup.

"Exporturile sunt de asteptat sa scada si in lunile urmatoare din aceasta cauza, insa nu vom vedea un colaps total"

Declinul Italiei

Productia industriala a Italiei s-a contractat mai mult decat asteptarile in luna aprilie, agentia Istat comunicand ca productia a scazut cu 1,9% comparativ cu luna precedenta.

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, productia industriala a avut o scadere de 9,2 procente, cel mai mare declin in termeni anualizati de dupa noiembrie 2009.