Am redus la cateva intrebari, cele mai mari temeri ale celor care mi-au scris. Iata raspunsurile, odata cu multumirile celor care imi trimit intrebari sau diverse propuneri. Am mai raspuns in urma cu un an si jumatate la ele, dar incercam un raspuns nou, 2.0. Pentru cei care vor sa urmareasca live criza, iata aici un link de incredere, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

1. Bancile romanesti sunt ferite de criza ?

Nu, nu au cum fi ferite. Sunt si ele, cum se spune, fragilizate de criza, slabite, dar nu se afla pe marginea prapastiei, e clar. Suntmai putin profitabile decat in alte tari din jur, au cheltuieli cu stafful mai mari decat ale altora . Sigur ca acum nu ni se mai spune, cum ni se spunea in urma cu cativa ani la modul tembel ca suntem feriti de criza, pentru ca e clar ca norii radioactivi nu pot fi opriti ridicand ziduri. Bancile locale nu au cum evita turbulentele, chiar daca ciclonul nu trece in mod direct prin sediile lor.

Care anume dintre ele vor avea de suferit cel mai tare, asta depinde de mai multi indicatori. Cat de solid este actionariatul, de cate credite riscante au dat, de imaginea pe care o are banca in piata si, as accentua , de modul in care stie sa comunice. Din pacate, majoritatea jucatorilor locali nu stiu sa comunice. La intalnirile informale pe care le am cu diversi oameni din banci, toti se jura ca au NPL-urile mult sub media pe sistem. Pai atunci cine a dat neperformante in Ro? Cand mediul in care te misti e sensibil, tacerea nu mai e de aur. La noi, departamentele de comunicare par blocate in a anunta cate o dobanda mare la depozite si cam atat. Pacat. Ca sa rezum acest punct, bancile locale nu sunt in pericol, dar vor avea de suferit prin efectul de alambic. Daca in punctul de plecare al vaselor comunicante din alambic pui un lichid toxic, el se va propaga in recipientul de la cealalta extremitate.

Unde sa ne plasam economiile ?

-Acum nu mai e o problema in a alege la ce banca sa iti depui economiile, daca le ai. Una dintre solutii e sa alegi cea mai buna dobanda la depozitele pe o luna si sa iti « rostogolesti » lunar banii dintr-o banca in alta. Daca te poti dispensa pe un an de banii tai, si mai bine. Baga-i in banca , in depozite la termen. Atentie! Nu plasati sume mai mari decat cea garantata de stat (100.000 eur sau echivalent) intr-un singur depozit. Daca aveti sume mai mari de 50 k eur, spargeti-le in mai multe depozite si plasati-i in banci. Veti avea multumirea interioara ca ati pus umarul la reluarea creditarii. Ce va face Statul in caz ca va trebui sa intervina pentru a salva o banca? In mod normal, daca situatia o va cere – desi sper sa nu se intample – bancile ar trebui salvate de Statele de care apartin. Erste Bank si Raiffeisen de Statul austriac, BRD –GSG de cel francez, etc. Statul indian nu va salva banci din China, de pilda. Repet, nu cred sa se intample asa ceva.

Toti vor sa stie cum va fi afectat sistemul bancar local daca Grecia iese din euro sau lucrurile se inrautatesc. Pai, actionarii o sa vrea conservarea profiturilor, in vreme ce reglementatorii vor dori punerea "in curat” a situatiei. De aici se va ajunge la infiintarea de SPV-uri prin care bancile sa isi transfere mizeria (cel putin pana trece furtuna) si sa para curate. E posibil sa asistam la consolidari/fuziuni/achizitii (una probabil chiar catre finalul acestui an).

Nu va orientati insa, atunci cand va plasati depozitul, doar dupa o oferta promotionala care dureaza una sau maxim 3 luni. Diversificati-va plasamentele si luati in calcul toate costurile cu un asemenea depozit. Eu am avut o suma de bani plasata la o banca in Ro pe un an, de la care am scos dupa un an- la lichidarea depozitului- mai putini bani decat le daduseram spre pastrare.

Obtinerea unui credit mai e posibila ?

Da, desi in conditii din ce in ce mai dificile. Banii sunt tot mai scumpi. Bancile incearca sa isi limiteze pierderile si sa scoata bani din orice. Nu va imprumutati decat daca va arde rau. Ganditi-va si la faptul ca acum bancile sufla si-n iaurt. Daca inainte de criza, din 5 credite 4 se aprobau si unul ii era respins, anul acesta raportul e exact invers. Iar cel aprobat e de fapt mai degraba amanat, fiindca bancile ii cer tot felul de documente suplimentare care taraganeaza la infinit procesul de acordare. In cazul companiilor, bancile sunt reticente pentru ca nu stiu cum va merge businessul in acest an. Se fac analize, studii, dar un pdf cu un astfel de studiu al unei banci din top 7 demonstra in 2008 ca in Ro, imobiliarul este de mare viitor. Parerea mea e ca zonele care sunt finantabile de catre banci sunt energia, pharma, intr-o oarecare masura retailul si telecomul.

Care sunt bancile locale cel mai putin afectate de criza ?

Greu de spus. Lehman Brothers era, inainte cu o luna de a crapa, supracapitalizata. Deocamdata, nu exista nicio banca locala in pericol de a se prabusi. Si fereasca Dumnezeu sa se intample asta. In acest moment stau suficient de bine incat sa fim si noi linistiti.

Ce riscuri sunt in cazul asigurarilor de viata ?

-Asigurarile de viata sunt acoperite prin fonduri de garantare. Recomandarea mea e sa nu va retrageti banii investiti in polite de asigurare. Stiu companii locale in care rata de reziliere a ajuns pe la 40 %, ceea ce e o prostie din partea asiguratilor. E un semn de panica insuficient de bine controlata. Sigur ca daca toti isi retrag banii dintr-o banca sau firma de asigurari, respectiva institutie e slabita, dar de suferit in caz de prabusire, vor suferi mult mai multi decat cei care castiga din asta. Teoria jocurilor a lu John Nash explica de ce nu e bine sa retragem banii, dar e prea lunga ca sa o redau aici.

Criza asta influenteaza economia reala ?

- Evident, da. Germania tocmai a anuntat incetinirea exporturilor. Asta inseamna ca o companie locala care exporta acolo, acum trebuie sa isi reduca productia. Ca sa se mentina in viata cu bani mai putini (nu mai ai incasarile din export), trebuie fie sa reduci salariile, fie sa le mentii, dar sa dai oameni afara. Cu salarii mai mici, (sau mai rau, somer), oamenii vor fi mai atenti la ce isi cumpara din magazine. Magazinele insasi asadar vor avea incasari mai mici. La randul lor, vor transmite furnizorilor sa nu le mai trimita atata marfa pentru ca nu au cui sa o vanda. Furnizorii vor fi nevoiti si ei sa reduca din salarii sau sa dea oameni afara. Multiplicat acest scenariu de 1000 de ori si veti vedea ce seisme pot aparea in economia reala. Din nou vin si spun ca unii oficiali prosteau lumea spunand ca aceasta criza nu ne va afecta, ba mai mult, ca romanii isi vor putea cumpara case ieftine in America. In loc sa se gandeasca la o parasuta de protectie a economiei…

Si atunci, cum sa profiti de pe urma crizei ?

Cei care profita de pe urma crizei sunt speculatorii (care castiga din volatilitatea pietei), sectorul retailului alimentar (toti vor manca, vor bea si vor fuma, iar o parte dintre cei care mancau la restaurante vor redescoperi gatitul acasa, ceea ce va creste vanzarile din retailul cu pricina). Cei mai castigati sunt cei care dispun de lichiditati si care in aceasta perioada pot sa isi preia concurentii sau sa cumpere active la preturi foarte scazute.

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion.ro