Banca Populara a Chinei a redus joi rata dobanzii, pentru prima data dupa anul 2008, relateaza BBC. Au fost multe speculatii legate de aceasta decizie, ultima dintr-o serie de masuri luate de Beijing pentru a sustine cresterea economica, iar analistii sustin ca intregul tablou de masuri luate de autoritati arata ca are loc o reforma financiara a modelului economic chinez.

Pentru prima data, banca centrala va oferi bancilor o mai mare flexibilitate pentru a decide ratele dobanzii pe care vor sa le ofere consumatorilor, incadrate insa intr-o marja stabilita de autoritatea monetara.

Acest lucru semnifica faptul ca bancile vor fi capabile sa ofere rate ale dobanzii mai ridicate pentru economisiri si mai reduse la credite.

"Masura este un pas important spre 'liberalizarea ratei dobanzii' pe care de mai mult timp am considerat-o cea mai urgenta si fezabila reforma a Chinei", au precizat intr-o nota Jian Chang, Yiping Huang si Lingxiu Yang, analisti la Barclays Capital.

Nu este pentru prima data cand China incearca sa foloseasca imprumuturile bancare pentru a sprijini cresterea economica. Aceasta a luat masuri similare dupa criza financiara globala, cand bancile au imprumutat sume de bani record pentru a asigura mentinerea unei rate de crestere inalte.

Desi economia a crescut intr-un ritm robust, masurile de stimulare au fost foarte criticate si au adus cu ele probleme care puteau sa ameninte cresterea, in loc sa o sustina.

Lichiditatea inalta a condus la cresterea preturilor imobiliare, intensificand temerile privind o posibila bula a activelor si imprumuturilor neperformante. De asemenea, au existat si ingrijorari legate de faptul ca o multime de bani a fost investita in sectoare care nu au avut niciun impact in economia reala.

Analistii spun ca flexibilitatea ratelor de dobanda poate ajuta la contracarea acestei probleme. Acestia spun ca, o data ce bancile ofera rate ale dobanzii mai mari la depozite si rate mai reduse pentru creditare, marjele de profit pot scadea, semnificand faptul ca acestea vor trebui sa fie mai atente in ceea ce priveste destinatarii imprumuturilor.

Cresterea economica din ultimii ani a fost condusa de succesul sectorului exporturilor si de cresterea investitiilor, insa in prezent ambele sectoare se confrunta cu o incetinire a ritmului de crestere, exporturile fiind afectate mai ales de scaderea cererii de pe pietele cheie ale Chinei, Statele Unite ale Americii si Europa.

Prin urmare, China a incercat sa sprijine consumul intern pentru a-si reechilibra cresterea economica. Analistii au spus ca flexibilizarea ratelor de dobanda poate ajuta la realizarea acestui obiectiv.

Acestia sustin ca miscarea nu doar va permite bancilor sa ofere rate mai mari la depozite, ci va oferi acestora posibilitatea de a oferi o mai larga plaja de produse de investitii care pot ajuta la cresterea castigului potential al consumatorilor.

"Cand oferi aceste oportunitati se stimuleaza consumul, acestia (consumatorii) obtinand castiguri mai bune din investitiile lor si se simt mai confortabil cheltuind. Se deschide un univers complet nou de oportunitati pentru cei care economisesc", a afirmat Arjuna Mahendran de la HSBC Private Bank.

Economia Chinei a crescut cu o rata anuala de 8,1% in primul trimestru al anului, cel mai redus ritm din ultimii trei ani. Prin urmare, au aparut apeluri la adresa Beijingului de a anunta masuri de stimulare pentru a incuraja consumul intern.

Cu toate acestea, analistii au spus ca in loc sa injecteze bani in economie, decidentii ar trebui mai bine sa introduca reforme financiare.

La inceputul acestui an China a largit marja in care yuanului ii este permis sa se tranzactioneze in raport cu dolarul american la 1% in fiecare directie in jurul ratei de referinta zilnica stabilita de banca centrala. Limita precedenta era de 0,5%.

Ultima data cand s-a mai facut o astfel de miscare a fost in anul 2007.

Analistii spun insa ca mai multe reforme financiare sunt asteptate sa se introduca pe termen mediu.

"Este absolut necesar pentru ca urmatorul nivel de crestere sa debuteze - nu au de ales", a mentionat Mahendran.