Liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a cerut o solutionare rapida a crizei bancare din Spania, informeaza AFP. Intre timp, desi autoritatile de la Madrid sunt presate sa ceara ajutorul partenerilor internationali, un reprezentant al Ministerului spaniol al Economie a declarat, sambata, pentru agentia de presa, ca nu s-a schimbat nimic in pozitia Spaniei. Madridul nu va solicita, deocamdata, ajutor financiar din partea Europei. Ministrii de Finante din Zona Euro discuta sambata, incepand cu ora 14:00 UT (17:00 ora Romaniei), despre situatia din Spania.

Intr-un interviu acordat vineri seara postului german de radio DeutschlandradioKultur, Jean-Claude Juncker a precizat ca "solutia (pentru criza din Spania - n.r.) trebuie sa fie gasita repede".

Liderul Eurogrupului a insistat, totodata, ca situatia Spaniei nu este comparabila cu cea a Greciei, laudand eforturile facute de guvernul de la Madrid pentru redresarea finantelor publice.

Ministerul spaniol al Economie a declarat insa sambata ca autoritatile nu vor solicita, deocamdata, ajutorul Europei. "Nu exista nicio schimbare", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului. Intrebat daca acest lucru inseamna ca tara nu cere inca fonduri de salvare, reprezentantul ministerial a declarat: "inseamna ca mentinem aceeasi pozitie ca ieri", cand guvernul spaniol spunea ca asteapta raportul FMI si un audit al bancilor inainte de a lua o decizie.

Surse de la Bruxelles au declarat pentru AFP ca ministrii de Finante din Zona Euro vor avea o videoconferinta, sambata la ora 14:00 UT (17:00 ora Romaniei), pentru a discuta despre situatia din Spania.

Intr-un interviu acordat cotidianului regional Ruhr Nachrichten si publicat sambata, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a reiterat ca decizia de a cere ajutor de la partenerii europeni ii revine Spaniei. "Spania trebuie sa decida ce este bine sa faca", a declarat Wolfgang Schauble.

Reuters anunta, vineri, citand doi oficiali ai Uniunii Europene si un oficial german, ca este de asteptat ca Spania sa solicite ajutor financiar pe parcursul weekendului pentru a sprijini bancile aflate in dificultate.

"Este intotdeauna clar ca tarile care vor sa beneficieze de solidaritate solicita chiar ele (ajutor - n.r.). Avem tot ceea ce ne trebuie pentru o evolutie stabila a Zonei Euro", a declarat, vineri, cancelarul german Angela Merkel referindu-se la Fondul europeran de salvare (FESF).

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a facut si ea apel la cooperare intr-un interviu acordat cotidianului german Suddeutsche Zeitung si publicat duminica trecuta. Lagarde a aratat ca este necesara o cooperare mai stransa intre tarile europene pentru a putea fi rezolvata criza din Zona Euro.

Seful FMI a predat pentru o garantie comuna a datoriilor tarilor din uniunea monetara care ar da "un semnal clar pietelor: Europa este un proiect comun si membrii ei doresc sa mearga inainte impreuna".

"Ceea ce submineaza, la ora actuala, eforturile pentru pastrarea euro sunt incertitudinile si indoielile cu privire la viziunea pe termen lung a politicienilor si cu privire la durabilitatea Zonei Euro", a declarat Christine Lagarde.

Potrivit unui raport al FMI, dat publicitatii vineri, bancile spaniole au nevoie de cel putin 40 de miliarde de euro pentru recapitalizare ca sa faca fata unei noi deteriorari a economiei.