Spania va solicita ajutor financiar european pentru recapitalizarea bancilor, a anuntat sambata seara ministrul Economiei de la Madrid, Luis de Guindos, intr-o discutie telefonica cu reprezentantii Eurogrup, potrivit AFP. Oficialul spaniol a confirmat informatia si intr-o conferinta de presa, precizand ca banii vor ajunge la bancile aflate in dificultate, insa a refuzat sa vorbeasca despre valoarea ajutorului international. La randul lor, ministrii de Finante din zona Euro, reuniti sambata pentru a discuta despre situatia Spaniei, au anuntat ca sunt gata sa "raspunda favorabil unei cereri de ajutor financiar" din partea Madridului, adaugand ca pot oferi Spaniei pana la 100 de miliarde de euro.

Ministrul Economiei de la Madrid a adaugat ca nu este vorba despre un plan de salvare propriu-zis, astfel ca populatia din Spania nu va avea de suferit din cauza pachetului financiar international, reformele economice urmand sa vizeze doar sectorul financiar: "conditiile vor fi impuse bancilor, nu populatiei", spune acesta.

Spania este a patra economie a zonei Euro. Bancile spaniole ar avea nevoie de cel putin 40 de miliarde de euro, insa ajutorul ar putea merge pana la 100 de miliarde de euro, declarasera in timpul zilei de sambata surse guvernamentale europene, citate de AFP.

Reuters anunta, vineri, citand doi oficiali ai Uniunii Europene si un oficial german, ca este de asteptat ca Spania sa solicite ajutor financiar pe parcursul weekendului pentru a sprijini bancile aflate in dificultate.

"Este intotdeauna clar ca tarile care vor sa beneficieze de solidaritate solicita chiar ele (ajutor - n.r.). Avem tot ceea ce ne trebuie pentru o evolutie stabila a Zonei Euro", a declarat, vineri, cancelarul german Angela Merkel referindu-se la Fondul europeran de salvare (FESF).

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a facut si ea apel la cooperare intr-un interviu acordat cotidianului german Suddeutsche Zeitung si publicat duminica trecuta. Lagarde a aratat ca este necesara o cooperare mai stransa intre tarile europene pentru a putea fi rezolvata criza din Zona Euro.

Seful FMI a pledat pentru o garantie comuna a datoriilor tarilor din uniunea monetara care ar da "un semnal clar pietelor: Europa este un proiect comun si membrii ei doresc sa mearga inainte impreuna".

"Ceea ce submineaza, la ora actuala, eforturile pentru pastrarea euro sunt incertitudinile si indoielile cu privire la viziunea pe termen lung a politicienilor si cu privire la durabilitatea Zonei Euro", a declarat Christine Lagarde.

Potrivit unui raport al FMI, dat publicitatii vineri, bancile spaniole au nevoie de cel putin 40 de miliarde de euro pentru recapitalizare ca sa faca fata unei noi deteriorari a economiei.