Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Spania va solicita ajutor financiar european pentru redresarea sectorului bancar. / Zona euro, dispusa sa imprumute Madridului pana la 100 de miliarde de euro

Spania va solicita ajutor financiar european pentru recapitalizarea bancilor, a anuntat sambata seara ministrul Economiei de la Madrid, care a refuzat insa sa vorbeasca despre valoarea ajutorului international. La randul lor, ministrii de Finante din zona Euro, reuniti sambata pentru a discuta despre situatia Spaniei, au anuntat ca sunt gata sa "raspunda favorabil unei cereri de ajutor financiar" din partea Madridului, adaugand ca pot oferi Spaniei pana la 100 de miliarde de euro. Ministrul Economiei de la Madrid a precizat ca nu este vorba despre un plan de salvare propriu-zis, astfel ca populatia din Spania nu va avea de suferit din cauza pachetului financiar international, reformele economice urmand sa vizeze doar sectorul financiar: "conditiile vor fi impuse bancilor, nu populatiei", a spus acesta. Spania este a patra economie a zonei Euro. Potrivit unui raport al FMI, dat publicitatii vineri, bancile spaniole au nevoie de cel putin 40 de miliarde de euro pentru recapitalizare, pentru a face fata unei noi deteriorari a economiei. Ajutorul european ar putea merge, insa, pana la 100 de miliarde de euro, au declarat in cursul zilei de sambata surse guvernamentale europene, citate de agentia AFP. Practic, Spania s-a resemnat sa lanseze un apel de ajutor european pentru bancile sale, un scenariu respins mult timp de Madrid, dar care a devenit inevitabil in fata agravarii crizei datoriilor. Acest plan de ajutor va fi al patrulea acordat unei tari din zona euro, de la debutul crizei la sfarsitul anului 2009, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia. A patra economie din Zona Euro, Spania reprezinta ea singura 12% din PIB-ul Zonei Euro, fata de doar 6% Irlanda, Portugalia si Grecia reunite. Planurile de salvare ale acestor trei tari au costat 85 de miliarde, 78 de miliarde si respectiv 292 de miliarde de euro. Pana in prezent, Madridul a refuzat sa solicite un plan de teama de a nu i se impune, precum Greciei, un program de austeritate dictat de creditorii internationali.

Seful Fiscului de la Atena ii da dreptate directorului FMI: Evaziunea fiscala ajunge la 45 de miliarde de euro anual. Daca am recupera macar jumatate, problema Greciei ar fi rezolvata

"Evaziunea fiscala atinge, in Grecia, intre 12 si 15% din Produsul Intern Brut, ceea ce inseamna intre 40 si 45 de miliarde de euro pe an", a anuntat seful Fiscului de la Atena, citat de Le Figaro. "Sunt perfect de acord cu Christine Lagarde", a declarat oficialul grec. Directorul FMI declarase, la sfarsitul lunii mai, ca "grecii se pot ajuta platindu-si impozitele", daca vor ca reducerile de cheltuieli si masurile de austeritate sa nu ii afecteze pe copiii lor. Politicienii de la Atena au criticat-o dur pe sefa FMI dupa aceasta declaratie, acuzand-o ca "i-a jignit pe greci". "Daca am recupera macar jumatate din aceste sume, problema Greciei ar fi rezolvata. Avem legislatia necesara pentru asta inca din 1996, insa ea nu a fost niciodata aplicata. In cazul in care coruptia sistematica, ce predomina in intreaga societate, nu va fi oprita, mai ales daca varfurile ei continua sa ramana nepedepsite, in timp ce se pune presiune pe restul populatiei, ne vom confrunta cu o explozie sociala", a avertizat acesta. Grecia a lansat, anul trecut, vanatoarea de evazionisti, pedepsele fiind cuprinse intre unul si trei ani de inchisoare, plus amenzi cuprinse intre 10.000 si 50.000 de euro. Vanatoarea a inceput deja sa isi arate roadele: dupa 6 luni, incasarile din plata TVA au crescut cu aproximativ 14%.

Standard&Poor's ameninta Statele Unite cu o posibila scaderea a ratingului pana in 2014

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a confirmat vineri ratingul AA+ acordat Statelor Unite, insa agentia a amenintat ca ratingul SUA s-ar putea reduce din nou pana in 2014, potrivit AFP. De asemenea, S&P a mentinut perpectiva negativa asociata ratingului acordat. S&P adauga ca ''executarea bugetului'', ''gradul de indatorare'' al Statelor Unite si ''scaderea recenta a eficientei, a stabilitatii si a caracterului previzibil al legislatiei si al institutiilor politice, in special in ceea ce priveste directia politicii bugetare'', sunt printre cauzele care pot afecta ratingul acordat Statelor Unite.