Spania va fi supravegheata de creditorii internationali dupa acordul de salvare a bancilor agreat sambata, au afirmat luni oficiali ai Germaniei si Uniunii Europene, citati de Reuters. Acest anunt contrazice insa declaratiile primului ministru spaniol Mariano Rajoy, care a sustinut ca ajutorul va fi dat fara astfel de constrangeri.

Pietele financiare au raspuns usurate la acordul de sambata prin care Madridul va primi maxim 100 de miliarde de euro pentru a recapitaliza bancile supraindatorate, investitorii fiind interesati in achizitionarea titlurilor financiare.

Moneda euro si bursele europene au crescut, bursa din Madrid deschizand in crestere cu 5,3 procente, in timp ce indicele bancar STOXX s-a majorat cu 4,5 procente.

Rajoy a spus duminica faptul ca Madridul a iesit invingator asigurandu-si ajutorul partenerilor din zona euro fara a apela la un program de finantare complet, precizand ca salvarea Spaniei nu are nimic de-a face cu procedurile impuse Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Insa, comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, si ministrul de finante german, Wolfgang Schaeuble, au mentionat ca, precum in cazul altor ajutoare financiare, o "troica" formata din Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana va supraveghea programul de asistenta financiara.

"Desigur ca vor exista conditii. Oricine ofera bani nu ii da niciodata gratis", a afirmat Almunia, la postul de radio spaniol Cadena Ser.

FMI va fi implicat complet in monitorizarea programului Spaniei, chiar daca acesta nu a contribuit cu fonduri, si bancile care au primit ajutorul trebuie sa prezinte un plan de restructurare, a adaugat acesta.

In acelasi timp, Schaeuble a declarat la postul de radio Deutschlandfunk: "Statul spaniol va lua imprumuturile, Spania va fi responsabila pentru acestea ... Va fi de asemenea o troica. Va exista desigur o supraveghere pentru a se asigura ca programul va fi conform planului, insa acest lucru se refera doar la restructurarea bancilor".

Finantele statului spaniol sunt deja sub supravegherea atenta a Comisiei Europene in cadrul procedurii de deficit excesiv.

Ministrul de finante olandez, Jan Kees de Jager, a notat intr-o scrisoare adresata parlamentului ca imprumuturile se vor adauga datoriei publice a Spaniei si ca el a insistat pentru o implicare completa a FMI in acest proces, prin evaluarea cererii, determinarea conditiilor si monitorizarea progresului acestuia.

Guvernul spaniol a declarat ca va urmari programul sau de imprumut de pe pietele financiare. Spania are nevoie sa refinanteze maturitati ale datoriei in valoare de 82,5 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an, cu un varf la sfarsitul lunii octombrie, iar regiunile autonome au alte 15,7 miliarde de euro maturitati ale datoriei in cea de-a doua jumatate a anului 2012. Guvernul central si regiunile trebuie de asemenea sa finanteze un deficit de aproximativ 52 de miliarde de euro in acest an.

Pachetul pentru salvarea bancilor va adauga alte 10 procente la nivelul ponderii datoriei publice a Spaniei in Produsul Intern Brut, aceasta ajungand aproape de 90 de procente, in timp ce tara sa confrunta cu o recesiune severa si rata somajului este aproape de 25%.