Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Directorul Fitch: Tarile cu ratinguri triplu A din zona euro risca retrogradari din cauza inrautatirii crizei. Riscul de destramare a zonei euro ar putea creste

Ţările din zona euro riscă retrogradări ale ratingurilor, inclusiv cele care beneficiază de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda şi Olanda, deoarece politicienii nu reuşesc să demonstreze că pot pune capăt crizei datoriilor, a declarat directorul general al agentiei de evaluare Fitch. "Ratingurile din uniunea monetară se află sub presiuni puternice. Dacă nu va apărea în curând lumina la capătul tunelului, riscul de destrămare a zonei euro va creşte", avertizeaza directorul Fitch. Liderii zonei euro au convenit, la sfârşitul săptămânii trecute, să acorde Spaniei un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat al zonei euro care beneficiază de sprijin financiar european, după Grecia, Irlanda şi Portugalia. Acordul a avut loc înaintea alegerilor parlamentare de la Atena, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat ieşirea Greciei din uniunea monetară.

Fitch a retrogradat ratingul Bancii Romanesti cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiva negativa

Agentia de rating Fitch a retrogradat ratingul Bancii Romanesti, pentru datoriile pe termen lung, cu o treapta, la nivelul "B-", cu perspectiva negativa, ca urmare a dependentei mari de banca-mama National Bank of Greece pentru finantare si lichiditati. Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "B", iar cel de viabilitate a fost revizuit de la "b" la "b-". "Retrogradarea reflecta dependenta mare a Bancii Romanesti de finantarea si lichiditatile furnizate de National Bank of Greece si incertitudinile mari legate de continuarea disponibilitatii acestui sprijin, daca Grecia va iesi din uniunea monetara europeana", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Fitch avertizeaza ca pot aparea riscuri suplimentare legate de lichiditati, in cazul inrautatirii in continuare a situatiei din Grecia, ca rezultat al retragerii de depozite. Totusi, retragerile de fonduri de la Banca Romaneasca au fost relativ limitate, iar mare parte din depozitele clientilor (peste 60%), se incadreaza in sistemul national de garantare a depozitelor, ceea ce poate limita retragerile. Agentia noteaza ca Banca Romaneasca are o calitate a activelor peste cea din sectorul bancar al Romaniei. Perspectiva negativa reflecta posibilitatea unei noi retrogradari a ratingului, in cazul in care vor avea loc retrageri masive de depozite, sau pierderea sprijinului bancii mama. Grupul National Bank of Greece a raportat o pierdere de 11 milioane euro in Romania pentru primul trimestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1 milion euro in aceeasi perioada a anului trecut, in urma declinului puternic al veniturilor nete din dobanzi. National Bank of Greece a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 99,27% din actiunile bancii.

Lovitura de geniu de la Apple. Siri va fi adoptat de 9 mari producatori auto, printre care GM, BMW si Toyota

9 mari producatori auto - General Motors, BMW, Mercedes-Benz, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler si Honda - vor adopta pe masinile lor tehnologia Siri de la Apple, care permite utilizatorilor sa aiba acces la un asistent personal digital avansat, la care pot apela pentru cautari pe internet si pentru a obtine diverse informatii. Dupa ani de zile in care comenzile vocale din automobile nu au reusit sa se impuna, fiind dificil de folosit din cauza limbajului extrem de limitat si strict in ceea ce priveste pronuntia, nume foarte importante din industria constructoare de masini par sa gaseasca salvarea in Siri, functie dezvoltata de producatorul de echipamente digitale Apple si lansata in 2011. Numele celor noua producatori auto au fost anuntate la Conferinta anuala a dezvoltatorilor pe platformele Apple, iar cu acest prilej, Siri ar putea deveni mai inteligent si mai usor de folosit.