Grecii isi retrag banii din banci intr-un ritm accelerat inaintea alegerilor care vor avea loc in weekend, din cauza ingrijorarilor privind o posibila abandonare a monedei euro din partea Greciei, au mentionat doua surse din sectorul bancar grecesc, citate de Bloomberg.

Un bancher a spus ca este posibil ca retragerile sa fi depasit 700 de milioane de euro marti.

Un oficial al bancii centrale a statului elen a refuzat orice comentariu.

Bancile grecesti sunt sub presiune dupa ce persoanele fizice si companiile au retras 72 de miliarde de euro de cand tara a intrat in criza datoriei suverane, in octombrie 2009.

Desi creditorii au acces la finantare din partea Bancii Centrale Europene, o iesire a tarii din zona euro ar putea opri aceasta facilitate. In acelasi timp, deponentii cauta sa isi pastreze valoarea banilor pe fondul ingrijorarii ca Grecia poate adopta o noua moneda care va fi imediat devalorizata.

Iesirile de capital "pot accelera succesiunea evenimentelor, conducand la crearea unei noi monede", a declarat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank din Londra, intr-un e-mail. Totusi, "bancile grecesti pot accesa finantarea abundenta de la banca centrala, care poate compensa presiunea provenita de la retragerea depozitelor", a adaugat acesta.

Retragerea depozitelor s-a intensificat in zilele care au urmat alegerilor din 6 mai dupa ce partidele care se opun ajutorului financiar (bailout) de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au castigat cele mai multe voturi, crescand astfel dubiile privind viitorul Greciei in zona euro. Acestea nu au putut forma un guvern si noi alegeri vor fi tinute pe 17 iunie.

Alexis Tsipras, liderul celui mai mare partid anti-bailout - Syriza, a declarat marti ca o recapitalizare rapida a sistemului bancar national, care va oferi statului drepturi asupra bancilor, va ajuta la restabilirea normalitatii in sistemul financiar.