Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de 1 miliard de euro catre statul roman, pentru politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii (DPL-DDO), se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. "Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de mentinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finantare.

Imprumutul este considerat de autoritatile romane ca un instrument de protejare a finantelor publice impotriva unor socuri externe neprevazute si vine in completarea asistentei financiare de tip preventiv acordata pe perioada 2011 - 2013 de catre FMI si UE (in cadrul facilitatii de finantare a balantei de plati)", se mai arata in document.

Pe de alta parte, Bloombergprecizeaza ca acordul de imprumut in valoare de un miliard de euro al Romaniei cu Banca Mondiala vine pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa care poate conduce la o crestere a costurilor de finantare pentru stat.

"Ar trebui sa fie asteptata o crestere a costurilor de imprumut ale Romaniei pentru ca exista un grad ridicat de incertitudine", a precizat Peter Harrold, directorul Bancii Mondiale pentru Romania.

Romania ar putea sa acceseze banii daca se vor inrautati conditiile externe sau criza datoriilor, a mentionat Harrold.

"Autoritatile romane poate ca nu au realizat tot ce si-au propus, insa au procedat bine cu programul de finantare in acest an. Sunt foarte aproape de completarea programului de finantare pentru acest an", a adaugat acesta.

Banca Mondiala s-a alaturat Fondului Monetar International si Uniunii Europene acordului de tip precaut pe o perioada de doi ani semnat de Romania in martie anul trecut, iar statul nu a accesat nicio suma de bani pana in prezent din acest imprumut.