Datoria pe care bancile spaniole o au la Banca Centrala Europeana (BCE) a ajuns la un nou record istoric in luna mai, atingand 287,8 miliarde de euro, relateaza AFP.

Aceasta cifra, care de asemenea reprezinta un indice al capacitatii (sau a incapacitatii) pe care bancile spaniole o au de a reveni pe piete pentru a se finanta, in loc de a apela la BCE, a batut record dupa record incepand cu luna ianuarie, conform datelor oferite de Banca Spaniei si publicate joi.

Sumele bancilor spaniole obtinute de la BCE, care reprezentau 131,9 miliarde de euro in luna iulie a anului 2010, au scazut constant la aproximativ 42,23 miliarde in aprilie 2011.

Ulterior, dupa luna iulie, acestea au crescut din nou, fiind inregistrata o majorare de 9,2 procente intre lunile aprilie si mai.

Aceasta suma este amplificata de injectia de lichiditati facuta de BCE, care a realizat in decembrie si februarie doua operatiuni de imprumuturi pe trei ani destinate bancilor, la rate ale dobanzii avantajoase.

La prima operatiune, in valoare de 489 miliarde, au participat mai mult de 500 de banci, in timp ce la a doua operatiune au fost 800 de institutii financiare care au imprumutat un total de 530 de miliarde de euro.

Injectia de lichiditati a vizat ajutorarea bancilor, care intampina greutati in finantarea de pe piete, intr-un climat general de neincredere.