Datoria publica a Spaniei a atins la finalul lunii martie un nou record istoric, reprezentand 72,1% din PIB, in crestere cu 11,5 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut (63,6%), conform cifrelor publicate vineri de banca centrala a Spaniei, citate de AFP.

Nivelul datoriei publice spaniole a crescut puternic in cursul anului 2012, guvernul estimand un nivel de 79,8% din produsul intern brut la finalul anului, insa in aceasta prognoza nu s-a luat in calcul imprumutul european acordat bancilor spaniole, care poate sa majoreze datoria cu inca 100 de miliarde de euro (sau 10% din PIB).

La finalul lunii martie, datoria publica a Spaniei s-a ridicat la 774,5 miliarde de euro, sau 72,1% din PIB, aceasta fiind de 68,5% in urma cu trei luni.

Datoria publica a tarii este in crestere continua dupa primul trimestru din 2008, cand era la un nivel de 35,8% din PIB, dupa mai mult de un deceniu de scadere, in care Spania a cunoscut o crestere economica puternica si solduri bugetare excedentare.

In primul trimestru al anului tara s-a reintors in recesiune, dupa o perioada de doi ani de la ultima recesiune, si noul guvern de dreapta previzioneaza pentru 2012 o crestere sustinuta a datoriei, care va atinge 79,8% la finalul anului.

Insa, planul de ajutorare a bancilor spaniole, a carui valoare nu a fost cunoscuta decat dupa acordul din 9 iunie dintre partenerii din zona euro si Spania, ar putea 'umfla' datoria publica.

Daca Spania va apela la intreaga suma prevazuta, care va fi injectata sub forma de imprumut in fondul public de ajutor al sectorul sau bancar, FROB, datoria tarii ar putea creste cu 10 puncte procentuale din PIB.

Acest risc poate face ca Spania sa intre intr-un cerc vicios al indatorarii si a contribuit in aceasta saptamana la cresterea tensiunilor de pe piete, unde randamentele obligatiunilor spaniole pe 10 ani au atins joi 7%, cel mai ridicat nivel inregistrat de statul spaniol dupa crearea zonei euro.

Nivelul datoriei spaniole, care este la cel mai ridicat nivel incepand cu 1995, de cand sunt contabilizate aceste statistici, este mult deasupra limitei fixate de Pactul de Stabilitate si Crestere al UE (60% din PIB), insa este sub media nivelului din zona euro, care a ajunsese la finalul lui 2011 la 88%, conform previziunilor Comisiei Europene.