Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a facut un apel la liderii europeni pentru a dat mai repede un semnal puternic al "vointei colective de a intari politica monetara", intr-un interviu pentru cotidianul francez Liberation, cu o zi inaintea alegerilor din Grecia, cruciale pentru soarta zonei euro, scrie AFP.

"Intr-un termen foarte scurt, probabil mai putin de trei luni, trebuie ca europenii, in special cei din zona euro, sa dea indicatii puternice asupra vointei lor colective de intarire a politicii monetare. Ceea ce trebuie este o determinare colectiva pentru a avansa catre o etapa puternica din constructia zonei euro", a declarat Lagarde.

Pentru seful FMI, este nevoie sa se "depaseasca uniunea monetara, pentru a fi puse in comun politici bugetare, insotite totodata de instrumente de supervizare a sectorului financiar in sens larg si de mecanisme de solutionare a crizelor bancare".

"Totul sa fie plasat sub o autoritate a zonei euro si nu a bancilor centrale nationale", a subliniat ea, evocand crearea unei "Trezorerii Europene" si unei "Agentii de Trezorerie euro privind datoria ansamblului zonei" euro.

"Acest lucru nu poate fi facut de pe o zi pe alta, insa este important sa afirmam acest principiu colectiv. Toate tarile din zona euro trebuie sa accepte o comunitate bugetara, bancara si financiara, unde deciziile sa fie luate la comun", a spus ea.

Referindu-se la alegerile din Grecia, Christine Lagarde considera ca este important sa se poate, incepand de saptamana viitoare, "sa fie reluat dialogul cu guvernul care va reiesi in urma scrutinului de duminica".

"Avem timp sa efectuam o noua trecere in revista a programului in curs, care va trebui sa fie angajat rapid dupa instalarea (noilor) autoritati", a spus ea, insistand asupra necesitatii "aducerii contoarelor la zi, pentru ca nu stim prea bine ceea ce s-a realizat, respectat sau nu in aceste ultime sase sau opt saptamani".