Agentia AFP trece in revista cele 4 scenarii pentru viitorul Greciei, dupa alegerile cruciale de duminica, de la cel mai negru (abandonarea euro) pana la cel mai optimist: continuarea pe drumul reformelor si relansarea economiei grecesti.

  • Abandonarea euro

Acest scenariu, considerat de multi catastrofal, poate deveni realitate daca stanga radicala - Syriza obtine majoritatea dupa alegerile de duminica.

Critic vehement al planului de austeritate impus de creditorii internationali, liderul Syriz, Alexis Tsipras, vrea o revenire asupra acestui plan, impus in schimbul ajutorului financiar international.

Daca va ajunge la conducerea Greciei, Tsipras si-a luat angajamentul ca in 10 zile sa finalizeze aceste negocieri.

Liderii europeni nu au cedat insa, transmitand Atenei ca in cazul in care nu isi va respecta angajamentele, nu va mai primi nicio centima din ajutorul extern si va trebui sa paraseasca zona euro.

Potrivit unor responsabili europeni, liderii Uniunii monetare au analizat inclusiv posibilitatea ca Guvernul grec sa emita titluri de recunoastere a datoriei, in cazul in care va fi incapabil sa mai plateasca salariile, in asteptarea unei reveniri la drahma: "Acest lucru nu inseamna insa ca ne indreptam spre acest scenariu", au subliniat sursele citate de AFP.

  • Neaplicarea planului de austeritate, dar mentinerea in zona euro

Grecia ar putea avea dupa alegeri un Guvern anti-austeritate, care sa decida insa mentinerea tarii in zona euro, asa cum isi doreste majoritatea populatiei.

Scenariul ar fi insa unul care ar conduce la un impas: in lipsa aplicarii masurilor de austeritate, UE si FMI ar inchide robinetul banilor pentru Atena, ceea ce ar duce rapid la un default grec. Prin urmare, bancile grecesti, ca si cele europene, ar fi in mare dificultate, iar propagarea rapida la alte tari fragile din zona Euro, precum Spania, poate duce, pe termen lung, la o implozie a Eurozonei insasi.

  • Relaxarea planului de austeritate

Noua conducere a Greciei ar putea ajunge la un acord cu creditorii internationali pentru relaxarea conditiilor de austeritate, daca se angajeaza sa respecte acordul, a declarat vineri ministrul belgian de Externe, Didier Reynders.

Scenariul este destul de probabil in cazul in care conservatorii de la Noua Democratie ajung la guvernare, insa va fi dificil de acceptat la nivelul opiniei publice europene, in special in tarile care au pus in aplicare un plan de austeritate.

  • Aplicarea reformelor si mentinerea in zona euro

Acesta este scenariu ideal, cu Atena aplicand in continuare masurile de austeritate si cu un Guvern grec care ar reusi sa stabilizeze economia tarii.