Insolventa unui gigant cum este Hidroelectrica poate afecta profitabilitatea sistemului bancar, compania avand angajate credite de sute de milioane de euro pentru care bancile sunt obligate, in cazul falimentului, sa constituie provizioane la Banca Nationala. Bancherii contactati de HotNews.ro si-au manifestat ingrijorarea cu privire la demersul Hidroelectrica de a-si cere insolventa si spera ca procedura sa nu fie confirmata de Tribunal. In cazul confirmarii insolventei, creditele trec in categoria pierdere, bancile fiind nevoite sa constituie provizionare si sa isi vada afectate resursele si profitul.

Compania a luat in septembrie 2011 un imprumut de 32 mil. euro de la RBS, dupa ce cu putin inainte Hidroelectrica negociase un imprumut de 110 mil. euro de la Banca Europeană pen­tru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Banca Transilvania a acordat si ea companiei energetice o linie de credit in valoare de 120 milioane lei, iar anterior, Hidroelectrica semnase contracte de finantare cu banci importante de pe piata romaneasca, precum ING, Citibank, Alpha Bank, BRD, RBS, EFG - Bancpost, BCR. Nici reprezentantii bancilor si nici ai companiei energetice nu au precizat valoarea creditului luat de la fiecare institutie de credit.

Nu toate insolventele ajung la declararea falimentului, insa cea mai mare parte da, iar costurile cu provizionarea sunt foarte mari. „Aproximativ o treime din provizioane au fost realizate din cauza unui debitor foarte mare si foarte mediatizat", a declarat Misu Negritoiu, presedintele ING Bank Romania, clarificand ulterior ca se referea la Flamingo International.

Oficialii bancilor nu au dorit sa faca declaratii punctuale cu privire la cazul Hidroelectrica, dar au explicat ca insolventa unei companii nu este nicio bucurie pentru finantatori. "Pe perioada insolventei bancile nu isi pot recupera banii imprumutati si mai mult, sunt nevoite să constituie provizioane care le taie din profitul lor si al intregului sistem bancar, la nivel agregat", a explicat pentru HotNews.ro unul din bancherii care au creditat Hidroelectrica.

Bancile utilizeaza ca metoda de a evita intrarea in insolventa a companiilor, restructurarea imprumuturilor. Dar si in acest caz, un sfert din restructurari raman insolvente.

"La CEC Bank am restructurat 15% din portofoliul de credite, dintre cele care puteau fi categorisite ca şi credite neperformante. 25% dintre cei cu credite restructurate nu au reuşit să se ţină de noul grafic de plată. În termeni medicali, am luat toate măsurile, am făcut şi respiraţie artificială, dar omul nu mai dă semne de viaţă", a declarat Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor si a CEC Bank. Presedintele CEC Bank nu e de acord cu stergerea datoriilor celor datori la banca. "Ar fi total abuziv ca problema să fie abordată la modul - hai să ştergem datoriile, banca să intre în faliment şi să se apeleze la Fondul de Garantare pentru despăgubirea celor care au depozite", mai spune Ghetea.

Bancile comerciale trebuie sa transmita BNR informatii privind clientii care au intrat in insolventa, in cel mult 48 de ore din momentul in care institutia de credit a fost anuntata in legatura cu demararea procedurii.