​Spania a imprumutat marti 3,04 miliarde de euro la 12 si 18 luni, la rate ale dobanzii in crestere puternica, in timp ce ratele la titlurile de referinta pe 10 ani au avut o scadere usoara, informeaza AFP.

Suma imprumutata a fost putin peste obiectivul vizat, intre 2 si 3 miliarde, insa ratele de dobanda sunt in crestere neta in raport cu ultima emisiune similara, pe 14 mai.

Pentru titlurile de stat la 12 luni ratele de dobanda au fost de 5,074% (fata de 2,985%), in timp ce ratele la titlurile pe 18 luni au fost de 5,107% (fata de 3,302%).

Cererea investitorilor a fost semnificativa, depansind in cursul emisiunii de marti 8 miliarde de euro.

Totodata, ratele de dobanda la obligatiunile de referinta spaniole pe 10 ani, au scazut usor, la 7,003%, fata de rata de 7,117% inregistrata luni, la inchiderea pietei. Acestea depasisera in cursul zilei de luni chiar 7,2%, cel mai ridicat nivel de la crearea zonei euro.

Pe de alta parte, prima de risc a Spaniei - costul suplimentar platit de Spania pentru a se imprumuta in raport cu Germania, a scazut usor la 556 puncte de baza (sau 5,56 puncte procentuale).

Spania va iesi din nou pe piete joi, cu o emisiune prin care vizeaza sa imprumute 2 miliarde de euro, pe 2,3 si 5 ani.

In acelasi timp, Grecia, aflata in mijlocul discutiilor pentru formarea unui guvern, a imprumutat marti 1,3 miliarde de euro in titluri de trezorerie pe trei luni, la rate ale dobanzii in scadere, la 4,31%.

Aceasta operatiune a fost prima de dupa alegerile legislative de duminica, unde partidele de dreapta pro-austeritate au castigat majoritatea absoluta.