Banii au reinceput sa vina in bancile grecesti dupa victoria la alegerile legislative a partidelor pro-europene, victorie care a indepartat amenintarea iesirii statului elen din zona euro, au anuntat marti bancherii greci, citati de cotidianul francez Les Echos.

Greci au retras in jur de 800 de milioane de euro pe zi din principalele banci ale tarii in preajma alegerilor, pe fondul temerilor ca o victorie a partidului de stanga radicala, Syriza, ar putea duce la o reintoarcere la drahma.

"Hemoragia a incetat", a asigurat un bancher sub protectia anonimatului.

O banca greceasca, care a avut retrageri de 30 de milioane de euro pe zi in zilele care au precedat scrutinul, a constatat luni o inversare a tendintei.

"Miscarea s-a inversat ieri. Au revenit in jur de 15 milioane de euro in depozite", a declarat un responsabil al bancii.

Un al treilea bancher a precizat ca in institutia sa se observa o reintoarcere a retragerilor, in principal depozitele mici, in valoare de pana in 10.000 de euro, insa nu se intampla acelasi lucru si pentru sumele de peste 50.000 de euro.

Grecia se confrunta cu o fuga a capitalurilor dupa debutul crizei datoriei de la finalul anului 2009, iar supravietuirea sistemului bancar grec depinde foarte mult de lichiditatile injectate de Banca Centrala Europeana si de catre banca centrala a tarii.

Conform datelor Thompson Reuters, bancile grecesti au pierdut in total 72 de miliarde de euro dupa inceputul anului 2010, reprezentand 30% din depozitele acestora.