Mare Orator al Marii Loji Nationale din Romania si coleg de facultate cu actualul premier Victor Ponta- ambii absolvind Facultatea de Drept in 1995, Remus Borza -administratorul judiciar numit in dosarul insolventei Hidroelectrica- este un baimarean stabilit in Bucuresti la putina vreme dupa absolvirea facultatii. El coordoneaza Grupul Borza si Asociatii, care detine doua societati de insolventa, Euro Insol SPRL si Assistance Insolv SPRL, situate intre primele 5 firme de insolventa din Romania, gestionand active ce depasesc 850 milioane de euro.

"Masoneria reprezinta caramida de temelie a Romaniei moderne. Masoneria nu s-a nascut in 1993, atunci doar s-au reaprins luminile dupa 56 de ani de dictatura: Carol al II-lea, Antonescu, Ghe. Gheorghiu-Dej, Ceausescu", spune Borza. El adauga ca Masoneria romana nu este un partid, un sindicat sau club de socializare, ci inseamna mediul academic, universitar, bancar, financiar, politic, cultural, sportiv si chiar confesional, oameni de o probitate morala si profesionala desavarsita, personalitati de prima marime ale vietii publice, care reprezinta peste doua treimi din cei 8.000 de membri, considera Borza intr-un interviu acordat Q Magazine si citat de Jurnalul National.

  • In cazul insolventei Plafar, ziarul Timpul acuza MECMA de interventii in favoarea firmei lui Borza. "Desi normele legale in domeniu lasa la aprecierea completului de judecata alegerea administratorului judiciar, alegere ce trebuie facuta in mod aleatoriu sau pe baza ofertelor, interventia fatisa a Ministerului Economiei in dosarul 3368/3/2009 a avut efect. In sedinta din martie 2009, judecatorul Nicolae Prepelita a respins cererea Plafar SA de a numi ca administrator judiciar o alta firma de insolventa, Cris Consult SPRL, motivand ca "instanta nu va putea tine seama de aceasta solicitare, intrucat (..) Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar la SN Plafar SA, a solicitat numirea ca administrator a societatii specializate in insolventa Assistance Insolv SPRL", scrie Timpul.

In portofoliul societatilor coordonate de Remus Borza se afla nume de rezonanta precum Asmita Gardens SRL, Uztel SA, CFR Mesagerie SA, Meridian Land, World Trade Center S.A, Hotel Planet, Plafar S.A, Universul SRL, Servtrans S.A, Elca Auto, Real Power Construct, Institutul National al Lemnului, Bucovina Mineral Water, Romexpo, UCM Resita s.a.

Potrivit unor informatii furnizate de PRO TV, Borza percepe un comision intre 3 si 10% din vanzarea activelor gestionate, ceea ce ii aduce un venit suficient de bun incat sa isi permita hobby-uri considerate costisitoare.

Printre putinele interviuri acordate de Remus Borza este si cel dat revistei Q Magazine, in care avocatul vorbeste despre ceea ce inseamna profesia de avocat si dorinta de a-si intemeia o familie.

"In criza, avocatii pot face bani din insolventa, care a fost "regina" dreptului in ultimii doi ani si va mai fi in urmatorii 3-5 ani de zile. Daca ne uitam pe Registrul Comertului, vedem ca anual 22.000 de societati intra in insolventa. Insolventa in sine a ajuns o afacere. Sunt foarte multe beneficii atat pentru avocati cat si pentru companii. Din punct de vedere al societatii aflate in insolventa, avantajele sunt incomensurabile", a declarat Remus Borza intr-un alt interviu.