"Criza actuala nu e doar fiscala, ci si una a balantei de plati, daca ar fi sa ne gandim la un diagnostic corect. Sigur ca in functie de diagnosticul gasit, solutia poate fi la randul ei gresita. In zona euro, foarte multa lume vorbeste despre indatorarea unor state. Totusi, permiteti-mi sa atrag atentia asupra unui alt indicator- pozitia investitionala. Daca ne uitam la Romania, avem o pozitie investitionala de -65.3 si o datorie de sub 40% in PIB, iar randamentele bondurilor cu maturitatea 2018 sunt de 6,6%. SUA au o indatorare de 3 ori mai mare decat Romania si randamentele la bonduri mult mai bune. Inseamna ca investitorii nu sunt ingrijorati cu privire la datoria tarilor. Cred ca conteaza mai degraba pozitia investitionala decat raportul datorie/PIB", a spus joi Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR la un seminar organizat de Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala Eleutheria.

Citu,Croitoru, PogonaruFoto: Hotnews

Care este natura acestei crize? E o problema fiscala sau a balantei de plati? Dupa cum stiti, liderii europeni au decis ca e o problema fiscala si au instituit acea regula a deficitului structural. Dar daca ne bazam pe date, am putea sa ne gandim la o criza a balantei de plati. Si asta inseamna ca avem o problema de competitivitate si asta ne-ar duce la gandul ca e nevoie de o relaxare a politicilor macroeconomice ca sa incurajam creditarea.

Daca ne bazam pe date, am putea sa ne gandim ca asistam la o criza a balantei de plati. Si asta inseamna ca avem o problema de competitivitate ceea ce duce la gandul ca e nevoie de o relaxare a politicilor macroeconomice ca sa incurajam creditarea.

Croitoru s-a referit si la sentimentul economic in zona euro si in Romania. "In Romania, sentimentul economic a fost decorelat de restul Europei. Pana in trimestrul al patrulea din 2008 a fost o legatura foarte buna. In trimestrul 4 2008, sentimentul economic era inca bun, in timp ce in Europa se deteriorase inca din iulie 2007. Actorii economici din Romania au subestimat criza. Totusi, din trimestrul 4 2009, s-a intamplat o decorelare inversa. Media sentimentului economic era mai buna, noi fiind mai pesimisti decat cei din zona euro si asta s-a intamplat pana in ultimele 3 luni ale lui 2011. Am fost in contratimp cu UE. Acum suntem iar in linie cu zona euro.

Daca in zona euro sunt probleme, iar sentimentul economic incepe sa se deterioreze, si in Romania se va deteriora", a mai spus consilierul Guvernatorului.