Ratele de dobanda ale Spaniei la titlurile de stat pe 10 ani au continuat sa scada joi, insa Madridul a trebuit sa plateasca mai mult pentru a vinde obligatiunile pe doi, trei si cinci ani, informeaza AFP.

La ora 09:50 GMT, rata dobanzii la imprumuturile pe 10 ani ale Spaniei a scazut la 6,510% (fata de 6,701%) pe piata obligatiunilor, unde se tranzactioneaza datoria deja emisa.

"Aceasta scadere poate fi pusa pe seama comentariilor recente in zona euro a responsabililor care au solicitat fondurilor de securitate sa rascumpere datoria publica pe piata secundara", a spus Patrick Jacq, strateg pe piata obligatiunilor la BNP Paribas, chiar daca, in viziunea sa, aceasta solutie nu este suficienta pentru a rezolva toate problemele.

Zona euro reflecteaza la posibilitatea ca fondurile de securitate europene sa rascumpre titlurile guvernamentale ale tarilor fragile, a precizat seful guvernului italian, Mario Monti. Ideea a fost promovata si de Benoit Coeure, membru al comitetului executiv al Bancii Centrale Europene.

Cu toate acestea, la titlurile de stat pe doi, trei si cinci ani ratele dobanzii platite de Spania au crescut semnificativ.

Madridul a imprumutat joi 2,22 miliarde de euro, putin peste suma vizata, in obligatiuni de stat pe doi, trei si cinci ani. Randamentele la titlurile pe 5 ani au crescut la 6,07% de la 4,96% in luna mai, iar pentru titlurile la trei ani acestea s-au majorat de la 4,87% la 5,54%.

Si Italia a profitat de aceasta relaxare a pietei obligatiunilor, titlurile guvernamentale pe 10 ani scazand la 5,644% (fata de 5,754%).

In ceea ce priveste Franta, ratele de dobanda ale statului francez au scazut usor, de la 2,673% la 2,658%. Franta a imprumutat 8,432 miliarde de euro de pe piata pe termen mediu, la rate ale dobanzii in scadere neta.