Romania se ajusteaza ca o economie dezvoltata, desi este una emergenta, in curs de dezvoltare, a declarat joi analistul economic Florin Citu la o conferinta organizata de CADI. Economiile puternice s-au ajustat cu o amplitudine mai mare decat cele emergente, una dintre exceptii fiind Romania, mai crede economistul roman. El a mai identificat in cadrul conferintei si principalele 3 probleme ale economiei locale.

Prima problema, in opinia lui Citu, este dependenta ridicata a exporturilor romanesti de zona euro. "In perioada de crestere economica, exporturile merg ok. Cand intervine criza, ele se ajusteaza intr-o maniera simetrica", a spus Citu. El a prezentat si graficul de mai sus, unde se vede simetria importurilor Eurozonei fata de exporturile Romaniei. O a doua problema o reprezinta dobanzile mari la care statele se imprumuta, dupa ce ani de zile banii au fost extrem de ieftini. In graficul de mai jos, aveti o imagine despre aceste dobanzi.

O a treia problema o reprezinta legatura dintre datoria publica si somaj. "Cei doi indicatori par infratiti. Oamenii vor asocia cele doua evolutii similare si vor ramane cu sentimentul ca atunci cand datoria creste, o perioada de somaj ridicat poate fi iminenta", a spus Citu.

El a fost intarit de Lucian Croitoru, consilier al guvernatorul BNR, care a confirmat ca in mentalul colectiv romanesc asa se petrec lucrurile. In Germania, unde in 3 ani o pereche de pantofi a ajuns sa coste de la 18 marci, 23 de miliarde de marci, cuvantul hiperinflatie le provoaca si acum cosmaruri. De aceea nemtii se opun si acum sub orice forma tiparirii de bani. In SUA, dupa Marea Criza din '29-'33, cand somajul a urcat, Banca lor Centrala (FED) si-a asumat prin Statut ca obiectiv nu doar stabilitatea preturilor ci si somajul, alaturi de alti patru indicatori. Asa se vor petrece lucrurile- oamenii vor asocia datoria mare cu somajul ridicat", a spus Croitoru.

In graficul de mai sus aveti contractia economica a Romaniei, comparativ cu cea a altor state. Economia noastra s-a contractat de o maniera mult mai ampla comparativ cu celelalte economii, concluzia lui Citu fiind ca in perioade de criza economica se vad carentele unei economii. Cata vreme lucrurile merg bine, totul pare ok. Cand vine o criza si economia se contracta mult peste media celorlalte state, e un semnal ca in acea economie ai avut probleme. O criza iti poate arata unde ai avut vulnerabilitatile economice", a mai aratat analistul roman.