Agentia de rating Fitch a retrogradat calificativul asociat Ciprului la categoria speculativa, de la BBB- la BB+ din cauza ingrijorarilor crescute privind sectorul sau bancar, relateaza AFP.

Actiunea Fitch vine in urma deciziilor similare luate de alte doua agentii de rating, Standard and Poor's, in luna ianuarie, si Moody's, pe 13 iunie. De asemenea, perspectiva asupra ratingului este negativa.

"Reducerea ratingului suveran al Ciprului reflecta o crestere substantiala a capitalului necesar bancilor cipriote, comparativ cu estimarea anterioara" realizata de Fitch in ianuarie, a anuntat agentia intr-un comunicat.

Conform Fitch, trei banci importante din Cipru, tara membra a zonei euro care trebuie sa preia presedintia semestriala a Uniunii Europene de la 1 iulie, au fost expuse puternic la criza datoriei grecesti. Bancile nominalizate sunt Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (CPB) si Hellenic Bank.

Suplimentar celor 1,8 miliarde de euro necesare pentru recapitalizarea CPB, Fitch a estimat ca nevoile totale ale bancilor cipriote ar putea ajunge la 4 miliarde de euro, reprezentand 23% din Produsul Intern Brut al tarii.

In acelasi timp, o sursa diplomatica europeana, citata de AFP, a declarat ca statul cipriot va solicita in cursul zilei de luni un ajutor financiar din partea zonei euro pentru sistemul sau bancar. Totusi, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj, a declarat in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Bruxelles ca, "pentru moment", nu stie nimic despre o astfel de solicitare din partea Ciprului.