Executia bugetului general consolidat arata un deficit de 7,23 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, in usoara crestere fata de nivelul inregistrat la finalul din PIB dupa primele patru luni din 2012 - 0,83%, potrivit datelor comunicate de Ministerul Finantelor Publice. Tinta de deficit bugetar stabilita de autoritati pentru acest an este de 1,9% din PIB pe metodologia cash si 3% pe standarde europene.

Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe perioda 1.01 - 31.05.2012, s-a încheiat cu un deficit de - 7,2 miliarde lei, respectiv 1,19 % din PIB, faţă de un deficit realizat la aceeaşi dată a anului precedent de - 7,4 miliarde lei respectiv 1,28% din PIB.

1. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 77,5 miliarde lei, reprezentând 12,8% din PIB, au fost cu 9,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,6pp ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 11,7% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,9%), accize (+8,2%), impozit pe venit (+18,9%), impozit pe profit (+9,7%). O creştere semnificativă se poate remarca în cazul veniturilor din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniu sănătăţii conform OUG nr.77/2011.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,0 %).

Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 21,5 miliarde lei, în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Veniturile nefiscale au fost în sumă de 7 miliarde lei, în creştere cu 6,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 55,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

2. Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 84,8 miliarde lei, reprezentând 14,0% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 8,5% faţă de anul precedent, şi cu 0,5 pp ca pondere în PIB.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 55,6% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi cu 29,3%, cheltuieli de capital cu 33,1%.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 11,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, in special ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente cât şi pentru reparaţii curente.

Cheltuielile de personal au crescut cu 0,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent întrucât în luna ianuarie 2011 nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (salariile majorate şi contribuţiile s-au plătit începând cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,6 miliarde lei (2,1% din PIB), crescând în termeni nominali cu 36,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

  • Isarescu, despre deficitul bugetar: Grija noastra este sa avem un dezechilibru care sa poata fi administrat

"Deficitul bugetar al Romaniei este cauzat de dezechilibrul intre economisire si investitii", explica Guvernatorul. "Nu economisim suficient pentru a investi si atunci trebuie sa apelam la imprumuturi externe. Daca acest deficit se reduce la zero, atunci nu te poti dezvolta decat din rezerve proprii. Grija noastra este sa avem un dezechilibru care sa poata fi administrat atat in sectorul bugetar, cat si in cel privat", a explicat Isarescu, la un forum.

El a subliniat necesitatea stimularii economisirii pe termen lung. "Trebuie sa stimulam economisirea durabila. In acest moment, vorbim despre economisire pe termen scurt. Cu greu, bancile comerciale pot convinge clientii sa economiseasca pe zece ani. Sunt clienti care se plimba cu banii de la o banca la alta si pentru 0,5% in plus la dobanda", a mai spus guvernatorul.

Pentru 2013, potrivit presedintelui Basescu, Romania tinteste un deficit zero.