Germania este presata de pietele financiare sa renunte la statutul preferential pentru returnarea imprumuturilor in cazul in care Spania intra in default, unul dintre principalele motive fiind faptul ca cerintele pentru senioritate "submineaza credibilitatea pachetului de bailout", scrie Bloomberg.

In timp ce Germania, Finlanda si Olanda, singurele economii din Zona Euro care si-au mentinut rating "AAA", vor ca imprumuturile pentru recapitalizarea bancilor spaniole, estimate la circa 100 miliarde euro, sa fie primele datorii restituite in cazul intrarii Spaniei in incapacitate de plata, detinatorii privati de obligatiuni cer prioritate.

Decizia le revine liderilor UE, care, potrivit publicatiei, ale caror actiuni nu au dat intotdeauna dovada ca ar raspunde psihologiei pietelor. "Acesta este unul dintre motivele principale ce alimeteaza ingrijorarea pietelor cu privire la bailout-ul spaniol", a explicat analistul Nicholas Spiro, CEO al companiei londoneze Spiro Sovereign Strategy, pentru Bloomberg. Miscarea pentru senioritate contribuie la "teama fata de un bailout". Acesta este unul din motivele pentru care obligatiunile spaniole au scazut dupa ce a fost facuta oferta unui bailout, pe 9 iunie.

Daca finantarea destinata recapitalizarii bancilor spaniole ar capata senioritate la rambursare in raport cu alte datorii, creditorii privati ai statului ar ramane in dezavantaj, descurajand investitorii sa mai imprumute guvernul de la Madrid. Pe de alta parte, principalul obiectiv al asistarii financiare a Spaniei este chiar recastigarea increderii pietelor.

Decizia cu privire la ordinea in care Spania isi va plati datoriile cade in sarcina liderilor europeni care se vor reuni joi si vineri la Bruxelles.

Spania a transmis luni cererea oficiala de ajutor, deschizand astfel discutiile despre aspectele tehnice ale acordului - marimea finantarii, posibila restructurare a unor banci si reorganizarea sistemului de supraveghere din tara. Negocierile vor culmina la urmatoarea intalnire a ministrilor Finantelor din Zona Euro din data de 9 iulie.