Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri cateva 'idei concrete' care vizeaza lupta impotriva fraudei si evaziunii fiscale in UE, precum: stabilirea de sanctiuni minime pentru infractiunile fiscale, un cod de identificare fiscala transnational, o carta a contribuabilului UE si masuri comune mai dure impotriva paradisurilor fiscale. Conform estimarilor CE, economia subterana in statele membre reprezinta in medie aproape o cincime din PIB, adica un total de aproape 2.000 de miliarde de euro.

La Consiliul European din martie 2012, statele membre au cerut Comisiei 'sa dezvolte rapid modalitati concrete pentru a imbunatati lupta impotriva fraudei fiscale si evaziunii fiscale, inclusiv in legatura cu tarile terte, si sa prezinte un raport pana in iunie 2012'. Comunicarea de miercuri, 27 iunie, va fi prezentata summitului UE de la sfarsitul lunii iunie.

Etapele urmatoare

Comisia va demara lucrarile pentru a dezvolta ideile prezentate in comunicarea de miercuri. Inainte de sfarsitul anului, ea va prezenta un plan de actiune pentru lupta impotriva fraudei si evaziunii fiscale, cu masuri specifice care sa poata fi implementate rapid. Totodata, Comisia isi va prezenta initiativa privind paradisurile fiscale si planificarea fiscala agresiva.