Cea mai mare banca americana, JPMorgan Chase, ar putea inregistra pierderi de pana la 9 miliarde de dolari din tranzactii in pierdere cu produse derivate, potrivit unei estimari interne a grupului obtinuta de cotidianul american New York Times, preluat de AFP.

JPMorgan a anuntat in mai ca a pierdut 2 miliarde de dolari din tranzactii complexe efectuate din biroul sau din Londra si a admis ca aceste pierderi s-ar putea agrava.

Pierderile bancii au crescut incontinuu in urma pozitiilor deschise de traderul sau francez Bruno Iksil, supranumit in piete "Balena din Londra" din cauza importantei pariurilor sale.

Alte surse citate de cotidian spun ca pierderea finala nu ar urma sa depaseasca 6 - 7 miliarde, in conditiile in care pozitiile cele mai volatile au fost deja inchise. In primul trimestru al anului, JPMorgan Chase a obtinut un profit net de 5,38 miliarde dolari.

Televiziunea CNBC afirmase saptamana trecuta ca JPMorgan Chase vanduse 65% - 70% din pozitiile sale riscante.

Dar situatia bancii a devenit mai dificila dupa intrarea in aceasta hora a fondurilor speculative, care au pariat impotriva sa.

Potrivit cotidianului, care se bazeaza pe surse anonime, JPMorgan ar urma sa calculeze valoarea totala a pierderilor sale in 13 iulie, cu ocazia publicarii rezultatelor pentru cel de-al doilea trimestru.

Presedintele director general al grupului, Jamie Dimon, si-a cerut scuze in mai multe randuri, prezentand acest incident drept un "eveniment izolat" cauzat de o strategie "prost conceputa si executata", dar a refuzat pana in prezent sa estimeze pierderile. El a subliniat ca, in ciuda acestor pierderi, banca ramane cu un profit solid in trimestrul doi. El a subliniat ca banca sa afiseaza un bilant "beton", cu 190 miliarde dolari capitaluri proprii. Depozitele in valoare de 1.100 miliarde de dolari acopera lejer imprumuturile de 700 de miliarde de dolari.

Acest scandal in care este implicat JPMorgan, considerata pana in prezent una dintre cele mai bine gestionate banci americane, a relansat in Statele Unite dezbaterea legata de necesitatea unei reglementari mai stricte a sectorului financiar-bancar.​