Zona euro vrea sa puna in aplicare pana in 2012 un mecanism care-i va permite recapitalizarea directa a bancilor prin fondurile de salvare, cu anumite conditii, a indicat presedintele Uniunii Europene (UE), Herman Van Rompuy.

Zona euro este de asemenea gata pentru interventia fondurilor de salvare cu scopul de a da incredere pietelor financiare, a adaugat Rompuy in cadrul summitului liderilor europeni de la Bruxelles.

Va fi stabilit un mecanism unic de supraveghere financiara, in cadrul caruia "Banca centrala europeana isi va juca din plin rolul", a spus la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Totodata, liderii europeni au ajuns la un acord in ceea ce priveste Pactul pentru crestere economica, ajungand la o suma de 120 de miliarde de euro, a anuntat presedintele UE.

Presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a precizat ca Spania si Italia "au renuntat la rezervele lor" si si-au dat acordul pentru Pactul de crestere economica.

Celedouatari se angajasera intr-o adevarata confruntarecuparteneriieuropeni, astfel incat acestia savinain ajutorul lorrapid, pentru ca ele sa fie de acordcu privire lapactul de crestere economica, scrie AFP.