Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Decizie majora pentru independenta energetica a Romaniei: Conducta Nabucco Vest a fost selectata ca ruta pentru livrarea gazelor catre Europa / Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, din care 470 kilometri pe teritoriul Romaniei

Decizie majora pentru independenta energetica a Romaniei: Conducta Nabucco Vest a fost selectata ca ruta pentru livrarea gazelor catre Europa. Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, dintre care 470 de kilometri pe teritoriul Romaniei. Nabucco Vest a fost selectata drept ruta central europeana de livrare a gazului din zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan, informeaza consortiul Nabucco. Daca proiectul va fi realizat, Romania isi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale si va scapa de dependenta de importurile din Rusia. Propunerea Nabucco Vest, sustinuta de toti cei sase actionari, a fost prezentata de reprezentantii consortiului la data de 16 mai. Proiectul are punctul de plecare in Bulgaria si urmeaza sa primeasca gazul azer via proiectul TANAP (Turcia - Azerbaidjan). Conducta ar urma sa transporte gaz din apropierea granitei turco-bulgare prin Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria, cu statii de preluare in fiecare tara de tranzit. Daca proiectul Nabucco va demara, in Romania vor fi investiti 1,2 - 1,5 miliarde de euro in lucrari de infrastructura si logistica, a declarat anul trecut, la Bucuresti, directorul executiv al consortiului Nabucco. Vlad Pavlovschi, director general al Nabucco Romania, a declarat recent ca in cazul in care va exista un raspuns pozitiv din partea Shah Deniz, constructia conductei Nabucco Vest va demara anul viitor.

Moody's degradeaza ratingul datoriilor pe termen lung ale Hidroelectrica cu doua trepte

Agentia de evaluare Moody's a degradat joi ratingul datoriilor pe termen lung si ratingul probabilitatii de faliment a Hidroelectrica la Caa1 de la B2, cu perspectiva negativa. In urma intrarii societatii in insolventa, toate ratingurile pentru Hidroelectrica vor fi retrase, din cauza probabilei lipse de informatii in perioada de administrare judiciara. Moody's considera ca procedura de insolventa in cazul acestei companii nu constituie un risc imediat de incetare de plati, iar agentia se asteapta ca Hidroelectrica sa contine sa isi onoreze obligatiile financiare "cel putin pe termen scurt". De asemenea, Moody's estimeaza ca la incheierea procesului de reorganizare judiciara nu va exista o preschimbare a datoriilor societatii. Pe data de 20 iunie, Moody's a coborat cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la "Ba1" la "B2" cu perspectiva negativa, avertizand atunci ca ar putea urma o noua retrogradare.

Delegatia greaca la Consiliul European solicita liderilor UE revizuirea planului de salvare indemnandu-i sa tina cont de "sacrificiile" grecilor

Presedintele Karolos Papoulias, seful delegatiei Greciei la Consiliul European de la Bruxelles, le-a inmanat liderilor Uniunii Europene o scrisoare redactata de premierul elen Antonis Samaras, aflat in convalescenta, in care se solicita ajustarea acordului incheiat cu creditorii internationali ai Greciei, informeaza presa elena. In scrisoare li se cere liderilor UE sa recunoasca si sa tina cont de sacrificiile pe care le-au facut grecii, pentru a fi eligibili pentru imprumuturi internationale de salvare. Continutul scrisorii nu a fost facut public, insa se crede ca documentul subliniaza necesitatea unor "ajustari" la acordul de salvare a Greciei, in contextul agravarii recesiunii si a somajului ridicat, mai degraba decat modificari specifice. Presa elena mai scrie ca problema Greciei nu va domina, probabil, agenda de discutii, printre motive numarandu-se solicitarile de salvare inaintate de Spania si Cipru si tensiunile alimentate de refuzul cancelarului german Angela Merkel de a sprijini euroobligatiunile ca solutie la criza din Zona Euro. Surse au mai indicat faptul ca oficialii UE ar putea discuta pe scurt solicitarile Greciei pentru adaugarea unor amendamente la acordul cu Atena, in pofida reticentei in a oferi orice concesii dincolo de o prelungire a perioadei de ajustare fiscala. Grecii estimeaza ca va fi luata o decizie inaintea vizitei delegatiei Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International la Atena, programata saptamana viitoare.