Executia bugetului general consolidat pe perioada 1.01 - 31.05.2012, s-a incheiat cu un deficit de - 7,2 miliarde lei, respectiv 1,19% din PIB, fata de un deficit realizat la aceeasi data a anului precedent de - 7,4 miliarde lei respectiv 1,28% din PIB. Tinta de deficit bugetar stabilita de autoritati pentru acest an este de 2,2% din PIB, un nivel despre care bancherii spun ca va fi depasit, iar pietele financiare vor penaliza aceasta contraperformanta. De cealalta parte, oficialii Finantelor spun ca tinta de deficit nu e in pericol, totul fiind o chestiune de calcul.

"Afirmatiile potrivit carora tinta de deficit bugetar pentru primul semestru ar fi fost deja depasita dupa primele cinci luni sunt eronate, bazandu-se pe o interpretare incompleta a angajamentelor asumate de Romania in relatia cu institutiile financiare internationale. Conform acordului cu Fondul Monetar International, plafoanele trimestriale ale deficitului bugetului general consolidat se calculeaza pornind de la soldul executiei curente, care se ajusteaza cu valoarea cu care cheltuielile de capital depasesc un anumit nivel", spun oficialii MFP.

Plafonul deficitului bugetului general consolidat pentru primul semestru convenit cu institutiile financiare internationale este de 8,8 miliarde de lei. Acesta este format din soldul rezultat din executia curenta, cu un deficit maxim stabilit la 7 miliarde de lei, la care se pot adauga cheltuieli suplimentare cu investitiile de pana la 1,8 miliarde de lei, deci un deficit bugetar total admisibil de maximum 8,8 miliarde de lei, mai precizeaza sursele citate.

  • Oficialii MFP: Ministerul Finantelor Publice se va incadra cu rigurozitate in deficitul bugetar convenit cu institutiile financiare internationale

Potrivit acestora, atunci cand s-a vorbit despre o posibila depasire a tintei de deficit, nu s-a luat in calcul modul de asezare a investitiilor. Pana anul trecut, acestea erau facute in cea mai mare parte la sfarsit de an, dar incepand din 2012 s-a convenit cu finantatorii internationali ca investitiile sa fie programate mult mai uniform, astfel incat sa nu existe in decembrie riscul unui derapaj al cheltuielilor. Sunt incluse in calculele noastre si majorarile salariale ori alte drepturi de natura aceasta programate pentru acest an, au mai spus pentru HotNew.ro oficialii MFP.

Din aceasta re-asezare a cheltuielilor cu investitiile rezulta valoarea semnificativa a cheltuielilor pentru investitii din perioada ianuarie-mai a acestui an, in crestere cu 36,2% comparativ cu perioada similara a anului 2011, care se sconteaza a influenta pozitiv dinamica PIB-ului in 2012. "Ministerul Finantelor Publice se va incadra cu rigurozitate in deficitul bugetar convenit cu institutiile financiare internationale pentru data de 30 iunie anul curent. Deficitul bugetar total inregistrat in perioada ianuarie-mai 2012 a fost de 7,2 miliarde de lei, astfel ca angajamentul privind nivelul deficitului bugetar la finele lunii iunie nu a fost incalcat", au mai transmis finantistii.

  • BCR: Retorica agresiva a Cabinetului in privinta cheltuielilor publice, impreuna cu tensiunile politice pre-electorale adauga noi slabiciuni eforturilor de reforma care au incetinit deja

De partea cealalta, bancherii sunt mai sceptici. Intr-un raport remis Erste Bank de catre biroul de la Bucuresti, se arata ca deficitul bugetar a crescut la 7.2 bn lei în primele cinci luni ale anului, adica 1,2% din PIB, mult peste nivelului agreat cu FMI pentru finele lunii iunie 2012. "Noi reduceri ale cheltuielilor publice sunt necesare pentru ca România sa isi indeplineasca angajamentele. Retorica agresiva a Cabinetului in privinta cheltuielilor publice, impreuna cu tensiunile politice din perioada anterioara alegerilor generala adauga noi slabiciuni eforturilor de reforma care au incetinit deja", se arata in Raportul BCR.

  • Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Executia bugetara cumulata la 5 luni arata ca problemele sunt localizate in special  pe  partea de cheltuieli bugetare

"Executia bugetara pe primele 5 luni ale anului scoate in evidenta un deficit bugetar (ca procent din PIB doar usor mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2011 (1.19% in 2012 vs 1.28% in 2011), ceea ce arata ca riscurile in atingerea tintei de deficit bugetar pe intreg anul 2012 sunt majore daca in a doua parte a anului nu se iau masuri semnificative de corectie", a declarat pentru HotNews presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Executia bugetara cumulata la 5 luni arata ca problemele sunt localizate in special pe partea de cheltuieli bugetare, mai spune Dumitru.

Cheltuielile bugetare, acestea au crescut in primele 5 luni cu o rata anuala semnificativ mai mare decat cea programata pe intreg anul 2012 (8.5% in primele 5 luni vs 2.4% programat pe intreg anul 2012), in special datorita cresterii cu 11.7% a cheltuielilor cu bunuri si servicii (vs 2.2% programat pe intreg anul 2012) si a cresterii cheltuielilor de capital (finantate din resurse proprii) cu 33.1% (vs o scadere de -4.8% programata pentru intreg anul 2012)", mai arata economistul roman.

In acest context, daca trendul celorlalte componente ale bugetului se mentine, cheltuielile de capital finantate din resurse proprii si cele cu bunuri si servicii trebuie sa scada semnificativ in a doua parte a anului 2012 fata de aceeasi perioada a anului 2011 pentru a reveni la dinamica proiectata a acestora si a se atinge tinta de deficit bugetar. Alternativ, ajustarile trebuie facute la alte componente ale bugetului, dar, in mod cert, acestea trebuie sa fie semnificative, conchide Ionut Dumitru.

  • Melania Hancila, Volksbank: Devine putin probabil ca autoritatile sa se incadreze in tinta de 2.2% din PIB asumata fata de FMI anul acesta

"Datele releva faptul ca autoritatile au inregistrat progrese la nivelul colectarii taxelor si impozitelor in primele 5 luni ale anului, insa avansul veniturilor nu este suficient de rapid pentru a compensa cresterea cheltuielilor administratie publice, astfel incat sa conduca la o incetinire a avansului deficitului bugetar. In conditiile in care este de notorietate faptul ca in Romania deficitul bugetar avanseaza intr-un ritm mai alert in cea de-a doua jumatate a anului, devine putin probabil ca autoritatile sa se incadreze in tinta de 2.2% din PIB asumata fata de FMI anul acesta, spune economistul sef al Volksbank, Melania Hancila.

Este alarmant ca la atatia ani dupa declansarea crizei economice, Romania continua sa inregistreze an de an dinamici de crestere a cheltuielilor cu bunuri si servicii cu 2 cifre (+11.7% an/an in primele 5 luni), in conditiile in care ni se tot promite eficientizarea cheltuielilor publice si rata inflatiei in aceeasi perioada a anului a fost de doar 1.8% an/an.

Cresterea alerta a cheltuielilor cu bunuri si servicii, precum si a transferurilor intre unitati ale administratiei publice (+87% an/an) releva faptul ca nu s-au inregistrat progrese in managementul banului public, ceea ce pune sub semnul indoielii si eficienta cheltuielilor pentru investitii care au avansat cu 36% an/an, in conditiile in care in aceasta zona se evapora repede cei mai multi bani, datorita lacunelor sistemului achizitilor publice.

Cifrele balantei bugetare releva riscuri semnificative ca autoritatile sa rateze tintele de deficit bugetar asumate fata de FMI, in conditiile in care deficitul a ajuns la 1.2% din PIB in doar 5 luni din tinta de maxim 2.2% din PIB asumata pentru intregul an, in conditiile in care urmeaza si alegeri parlementare in ultimul trimestru al anului si sunt premise semnificative ca pomenile electorale sa continue. In acest context, deficitul bugetar se va apropia de limita de 3% din PIB, mai ales ca avansul real al PIB se va situa sub estimarea de 1.7% an/an dupa care a fost constuit bugetul general si probabil ca investitiile de capital vor incetini semnificativ in semestrul II, altfel nu exista sanse de a ne incadra in tintele asumate fata de FMI.

Opinia economistilor ING este similara. Intr-un raport publicat marti, acestia arata ca evoluţia nu pare compatibilă cu ţinta oficială. "La finele celor şase luni deficitul ar putea ajunge la un nivel de 2% din PIB mult peste ţinta de 1,1%, convenită cu FMI. Dacă aceste ţinte cantitative vor fi ratate, atunci pieţele ne-ar putea penaliza, întrucât ar fi prima oară când ratăm acest obiectiv, în ultimii trei ani de când avem acord cu FMI", se mai arata in Raport.

Datele privind executia bugetara pentru primul semestru, vor fi publicate de catre Ministerul Finantelor Publice la 25 iulie.