Activitatea sectorului manufacturier din China a avut in iunie cel mai redus ritm de crestere din ultimele sapte luni, sporind temerile cu privire la incetinirea economiei, relateaza BBC. Analistii se asteapta la noi masuri de relaxare monetara din partea bancii centrale.

Indicele privind intentiile de achizitii ale managerilor (PMI) a scazut la 50,2 de puncte de la valoarea de 50,4 inregistrata in mai, arata datele publicate duminica. PMI este un indicator cheie al activitatii din sectorul manufacturier, iar o valoare de peste 50 de puncte a acestuia arata o crestere.

In acelasi timp, luni, HSBC a publicat un sondaj separat al activitatii manufacturiere in randul companiilor mici din sectorul privat chinez. Indicele HSBC privind intentiile de achizitii ale managerilor a scazut la 48,1 puncte in iunie, de la 48,4 in luna mai. Este cea de-a opta luna consecutiv in care acest indice a ramas sub pragul de 50 de puncte.

China, a doua cea mai mare economie a lumii, se bazeaza foarte mult pe sectorul manufacturier si pe exporturi pentru a sustine cresterea economica. Astfel, cum cererea pentru bunurile produse in China a scazut, in special din SUA si Europa, si ritmul de crestere a economiei chineze a incetinit.

In primul trimestru al anului 2012 rata anuala de crestere a fost de 8,1 procente, cea mai redusa din ultimii trei ani, si exista temeri ca economia poate incetini si mai mult. Prin urmare, autoritatile de la Beijing au redus ratele dobanzii in intentia de a sprijini cererea interna pentru a compensa declinul vanzarilor in strainatate.

Totodata, banca centrala a Chinei a redus luna trecuta ratele dobanzii pentru prima oara dupa anul 2008. Aceasta a scazut rata de referinta la imprumuturile pe un an cu 0,25%, la 6,31%, in timp ce dobanzile la depozite au fost reduse de la 3,5% la 3,25%.

De asemenea, banca centrala a scazut in ultimele luni si nivelul rezervelor minime obligatorii, in incercarea de a incuraja creditarea, iar analistii sustin ca ultimele statistici cu privire la evolutia economiei Chinei pot forta banca centrala sa implementeze noi masuri pentru a sprijini cresterea economica.

"Cum cererea externa a slabit si cererea interna nu a aratat imbunatatiri semnificative in urma masurilor de relaxare recente, cresterea este de asteptat sa incetineasca in continuare. Ne asteptam la mai multe actiuni decisive de sustinere in urmatoarele luni", a spus Qu Hongbin, economist la HSBC.