Autoritatea Europeana de Reglementare a Pietelor Financiare (ESMA) a deschis o ancheta cu privire la metodele utilizate de cele trei mari agentii internationale de rating pentru evaluarea bancilor, a declarat luni presedintele institutiei, Steven Maijoor, pentru cotidianul Financial Times, citat de AFP.

Autoritatea Europeana de Reglementare a Pietelor Financiare a inceput sa inspecteze activitatea Moody's Investors Service, Fitch Ratings si Standard & Poor's si spera sa finalizeze ancheta pana la sfarsitul acestui an, a precizat Maijoor.

Reglementarea agentiilor de rating a intrat in atributiile ESMA incepand cu anul trecut. Aceasta doreste sa evalueze inclusiv daca agentiile dispun de "suficiente resurse in materie de analiza", dupa ce sectorul bancar a fost in mai multe randuri supus unor modificari ale ratingurilor din partea agentiilor.

ESMA este o autoritate europeana independenta care contribuie la asigurarea stabilitatii sistemului financiar din Uniunea Europeana, aceasta asigurand integritatea, transparenta, eficienta si bun functionare a pietelor de titluri, precum si imbunatatirea protectiei investitorilor.